TEŽKO ZMANJŠATE VNOS SLADKORJA? Najverjetneje vam primanjkuje spanca

Trendi

V moderni družbi pogosto delamo pozno v noč, tudi jemo v poznih večernih urah in pozabljamo, kako pomemben je spanec za naše zdravje. Če zaužijete veliko sladkorja ali nezdravih maščob, vam morda primanjkuje spanca, je pokazala raziskava, objavljena v Journal of the American Heart Association.

Znanstveniki vseučilišča Columbia so preučevali povezavo med kvaliteto spanca in prehranjevalnimi navadami na primeru 500 žensk. Ugotovili so, da so imele ženske, ki so pojedle več sladkorja, nasičenih maščob in kofeina, krajši in tudi manj kvaliteten spanec.

"V moderni družbi pogosto delamo pozno v noč, obedujemo pozno in pozabljamo, kako pomemben je spanec za naše zdravje. Kvaliteten spanec je pomemben za uravnavanje telesne teže in potencialno preventivno ščiti pred boleznimi srca in ožilja," je povedala vodja študije Brooke Aggarwal.

Zaradi premalo spanca se aktivira predel možganov, ki regulira vnos hrane. Če vnos sladkorja in maščob privede do prevelike aktivnosti tega predela možganov, se težje upremo želji po nezdravi hrani. Prav tako preveč hrane povzroča prebavne težave, ki nam ne pustijo zaspati.

Zato pred spanjem zatemnite sobo, izklopite mobitele, meditirajte ali se stuširajte s toplo vodo in pojejte le lažji obrok, še svetujejo znanstveniki.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija