462 PARKIRNIH MEST ZA 5,6 MILIJONA EVROV BREZ DAVKA: Takšna bo montažna parkirna hiša Sonce (FOTO)

Koper

Za Barko v Kopru bo zrasla nova parkirna hiša Sonce. Koprski svetniki so že julija v razvojni program občine do leta 2022 dodali projekt garažne hiše, nedavno pa so na občini zaključili natečaj za izbiro izdelovalca projektne dokumentacije, pri čemer je bila izbrana zasnova biroja Kombinat. Z večmilijonsko investicijo bo občina v Kopru zagotovila 462 novih, nadstandardnih parkirnih mest. Postopki za izbiro izvajalca del naj bi stekli v drugi polovici prihajajočega leta.

Petnadstropna parkirna hiša Sonce bo zrasla za poslovno-trgovsko-hotelskim objektom Barka ob Ferrarski ulici v Kopru. Mestna občina Koper (MOK) je med različnimi arhitekturnimi rešitvami izbrala elaborat biroja Kombinat. Med tremi pravočasno prispelimi natečajnimi elaborati je ta namreč najbolj prepričal strokovno komisijo, MOK pa je z nagrajencem že izpogajala primerno ceno izdelave projektne dokumentacije in rok izdelave. "Zdaj sledi podpis pogodbe, v okviru katere bo dorečena končna projektna rešitev," so povedali na občini.

Ocenjena vrednost celotnega projekta znaša 5,6 milijona evrov brez davka, od katerih bo najmanj 1,5 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev. Omenjena parkirna hiša bo v petih nadstropjih ponudila 462 parkirnih mest, od tega jih bo 23 namenjenih invalidom, devet pa staršem z otroki. "Parkirna mesta bodo zarisana nadstandardno, zato bodo široka 2,8 metra in dolga pet metrov. Predvidena je tudi ureditev parkirnih mest za motorna kolesa in kolesa tako znotraj parkirne hiše kot tudi zunaj. V neposredni bližini bo tudi postaja za izposojo električnih koles," so pojasnili na občini.

Idejna zasnova garažne hiše Sonce

Uvoz in izvoz v parkirno hišo bosta urejena po dodatnem zavijalnem pasu na Ankaranski cesti (cesta mimo 'čebelnjaka'), kar bo po prepričanju občine omogočalo nemoten potek prometa tudi v primeru gneče pri vstopu v parkirno hišo.

S tem bodo v Kopru poskušali rešiti problem pomanjkanja parkirnih prostorov. Sicer je na območju občine 4171 javnih parkirišč, s katerimi upravlja Marjetica Koper, od tega jih je približno 2600 na območju širšega mestnega jedra. "K temu je treba prišteti še približno 1000 parkirnih mest v mestnem središču, na katerih lahko parkirajo stanovalci mestnega jedra z dovolilnicami. Imajo pa stanovalci območja, ki je zaprto za promet, možnost ugodnega parkiranja na parkirišču za banko, za tržnico (zapornice) in v podzemni parkirni hiši Zeleni park 2. Poleg gradnje parkirne hiše P+R Sonce, ki je v načrtih, je v gradnji še podzemna parkirna hiša na Muzejskem trgu s 466 parkirnimi mesti," sporočajo z Verdijeve.

Dodali so še nekaj tehničnih podrobnosti garažne hiše Sonce, ki bo zasnovana racionalno, ob upoštevanju trajnostnih vidikov sodobne gradnje: "Zasnovana je kot montažna AB konstrukcija v obliki prostorskega skeleta in AB medetažne plošče iz prednapetih votlih plošč (PVP). Predvideno je tudi globoko temeljenje na pilotih. Fasada je predvidena iz cinkanih in prašno barvanih palic z različnimi medosnimi razmiki."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
coko |  19 .12. 2019 ob  12: 00
No pa poglejmo, sej ne da kritiziram, samo ta garažna hiša bo stala z davkom 6.700.000. eur. Parkirno mesto bo stalo okrog 15.000 eur (velikost parkirnega mesta, ki je nadstandardno pa 14 m2). Hiter izračun nam pove, da je cena okrog 1000 eur za kvadratni meter, kar je več kot stane gradbinca izgradnja kvadratnega metra stanovanja (okrog 600eur). Očitno bo nekdo dobro pokasiral razliko s tem, da je gradnja garažne hiše precej cenejša. Zanimivo in kot je nekdo napisal nepotrebno na tem mestu.
kanarin |  19 .12. 2019 ob  07: 37
Pa če bo ta garažna hiša res taka kot zgleda na tej sliki bi sam laično ocenil, da bo imela za vsaj 10x več kapacitet kot je napisano v članku (462 parkirnih mest). Meni namreč zgleda podobnega ranga kot tista kolosalna v Luki, samo da ni betonska. Se pa sprašujem - ali je res taka potreba po toliko parkirnih mestih - ravno na tej lokaciji ? Btw- - za tisto območje je bivši župan planiral velik mestni (Central) park, ha ha … Zakaj ni prioriteta garažna hiša za tržnico ?!? Pa tam je dejansko največji primankljaj parkirnih mest (še posebej ko so jih občutno skrčili zaradi novega mestnega parka) - saj to je menda vsem jasno !
 |  18 .12. 2019 ob  18: 56
raje manjšo in podzemno
Prognostik |  18 .12. 2019 ob  17: 28
Kdaj bo na Markovcu posijala garažna hiša?