TO SO NAJBOLJ INOVATIVNE IDEJE LETOŠNJEGA LETA: Zaključila se je 13. Podjetna Primorska (FOTO)

Koper

V protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru se je včeraj s predstavitvami finalistov in razglasitvijo zmagovalcev zaključil že 13. natečaj Podjetna Primorska. Nagrade so si s svojimi inovativnimi podjetniškimi idejami prislužili Kaja Vranc, Leon Pavlič in Marko Kotnik.

Včeraj se je s podelitvijo nagrad zaključila 13. Podjetna Primorska.

"Izvedli smo že 13. Podjetno Primorsko in upam, da ne zadnje," je ob začetku prireditve povedal Blaž Ćeklić, direktor Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske (UIP). Glede  na podatke, ki jih je nato navedel, ni bojazni, da bi bila zadnja: "V 13 letih je v Inkubatorju sodelovalo več kot 150 inovativnih idej ali podjetij, skupno pa okrog 500 zaposlenih. Upam, da bomo nadaljevali z dobrim delom."

Prorektor Univerze na Primorskem (UP), ki je soustanoviteljica UIP, Rok Strašek je zadovoljen, da so se v vseh teh letih številne podjetniške ideje rodile ravno na hodnikih primorske univerze. Moč vidi v združevanju, zato bi se bilo po njegovem smiselno povezati s podobnimi projekti.

Aleš Bržan

Koprski župan Aleš Bržan, tudi sam 'otrok Inkubatorja', je spodbudil k razmišljanju izven okvirjev. Kot primer je navedel poletni izliv fekalij v Žusterni: "Klasičen pristop je narediti jez in tako zajeziti izliv. Dal sem idejo, da bi sami izumili rešitev in res smo našli podjetje, ki bo zadevo rešilo na inovativen način." Kot je dejal, je začetna ideja zgolj zametek, ki ga je potrebno razvijati: "Iščite ideje, ko najdete pravo, se z njo prijavite na Podjetno Primorsko, idejo nadgradite in stvari se bodo razvijale naprej. Verjamem, da je bodočnost v vaših rokah."

Predstavnik izolskega podjetja Dinit, ki je že četrto leto sponzor natečaja, Tomaž Lešnik pa je izpostavil, da si želijo inovativnosti ter kadrov, ki bodo prisotni v vseh gospodarskih sferah. "Ideje so zanimive, verjamem, da bodo tudi uspešne. Ne smemo pa pozabiti, da je želja tista, ki stremi in vodi." 

Finaliste natečaja je po mentorskih tečajih, delavnicah in pripravljenem poslovnem načrtu čakala še predstavitev na zaključku 13. Podjetne Primorske. Kot je pojasnil direktor Ćeklić, bi finalistov moralo biti več, a so štirje žal zadnji trenutek zboleli. Na oder je tako stopilo sedem finalistov v treh kategorijah, ki so morali v zgolj 60 sekundah prepričati petčlansko strokovno komisijo.

V kategoriji Academic oziroma Rektorjeva nagrada, za najboljše podjetniške ideje študentov UP, se je predstavila Kaja Vranc z dekorativnimi nalepkami z energetskim učinkom GITADEVI ART. V kategoriji Optimist, ki je namenjena posameznikom in ekipam, ki še nimajo podjetniških izkušenj, so tekmovali trije finalisti: Leon Pavlič s specialnim zračnim brusilnikom za nože LP TECH, Nik Bratuž z aplikacijo za modo prilagojeno posamezniku SAKMIS in Sara Vošinek Gašpar, ki je ponujala rešitev, kako optimizirati digitalizacijo in izkoristiti vsa orodja, ki jih imate na računalniku, imenovano MUGEN.

Zmagovalci: Kaja Vranc, Leon Pavlič in Marko Kotnik (od leve proti desni)

Med že izkušenimi podjetniki pa so se v kategoriji Navigator pomerili Aljoša Jerovšek s platformo za potapljače SCUBADIVE MAPS, Marko Kotnik z zbirko filmskih lokacij za filmske ustvarjalce S.LO.SCOUT in Draško Golubar s PR CENTROM, službo za odnose z javnostmi na enem mestu.

V kategoriji Academic je nagrado v vrednosti 3000 evrov dobila Kaja Vranc, ki je bila izbrana tudi za najboljši Pitch oziroma predstavitev. Med Optimisti je komisijo najbolj prepričal Leon Pavlič, med Navigatorji pa Marko Kotnik. Oba sta prejela nagrado v vrednosti 2000 evrov. Pokale v obliki spirale neskončnosti je izdelala lanska zmagovalka natečaja Tina Kraljič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  19 .12. 2019 ob  11: 33
uuu kolko prisotnih je bilo na podelitvi.. Me pa zanima kakšne podjetniške izkušnje ima Čeklić, pa tudi Bržan...