STRAŠANSKO NEVARNO POČETJE: 20-letnica vzela merico praška pred treningom in doživela infarkt! (VIDEO)

Kronika

20-letna Briatney Portillo trdi, da je po tem, ko je pred treningom zaužila merico nerazredčenega praška pred vadbo (pre-workout), doživela srčni napad. O svoji izkušnji je spregovorila na TikToku, da bi tudi druge opozorila, naj tega ne počno. Isto sporočilo pošiljajo tudi strokovnjaki.

"Na TikToku sem videla, da so ljudje pred treningom vzeli odmerek beljakovin. Končala sem v bolnišnici s srčnim infarktom," je razkrila Briatney, ki je poklicala prvo pomoč ko je opazila, da je njena leva roka ohlapna. To je tudi eden od znakov srčnega napada. Njen video je zabeležil že več kot dva milijona ogledov, pod njim pa se je zvrstilo na tisoče komentarjev. Nekateri so celo priznali, da se je njim zgodilo enako. 

Tisti, ki pred treningom vzamejo nerazredčen prašek, pravijo, da "hitreje vstopi v krvni obtok in jim pomaga izboljšati zmogljivost". Vendar tudi strokovnjaki opozarjajo, da je ta prašek lahko zelo nevaren, zlasti ob nepravilni uporabi.

Takšni dodatki naj bi vsebovali aminokisline, vitamin B, kofein, kreatin in umetna sladila, odvisno od izdelka. Večinoma so dostopni v obliki praška, ki ga je treba pred užitjem zmešati z vodo.

"Ko sem pojedla prašek, sem po celem telesu začutila mravljinčenje, kar ni bil dober občutek," je opisala Portillo. Simptomov ni upoštevala, kljub temu je nadaljevala s treningom, tiščanje v prsih pa je pripisala tesnobi. "Imela sem težak občutek v prsih, čutila sem rahlo bolečino, vendar sem bila prepričana, da gre za napad panike in sem se odločila, da ga ne upoštevam," je dejala.

Ko je bolečina popustila, ji je postalo slabo. Odšla je domov, se stuširala, nato pa jo je oblila vročina. "Spet me je začelo stiskati v prsih, vendar še bolj intenzivno. Bolel me je tudi hrbet, moja leva roka pa je postala ohlapna," je opisala trenutke, preden je poklicala rešilca.

Kasneje so ugotovili, da ni šlo za srčni infarkt, temveč za miokardni infarkt brez povišanje veznice ST, ki je običajno manj škodljiv in ni pustil trajnih poškodb srca, poroča index.hr. Ena merica praška, odvisno od vrste, vsebuje do 350 miligramov kofeina, kar je približno trikrat več kot v eni skodelici kave.

@brivtny

Answer to @abbyissues also I had bad nausea and cold sweats

♬ 8D - ꧁????นนท์ ตี้????꧂

Portillo zato meni, da bi imela isto reakcijo tudi, če bi prašek razredčila v vodi, saj ima nizko toleranco na kofein. Ostali, ki so preizkusili ta trend, so poročali, da so bruhali ali pa so imeli težave z dihanjem.

Kot je za BuzzFeed pojasnila kardiologinja Nicole Harkin, lahko jemanje velikih količin beljakovin pred vadbo močno poveča srčni utrip in krvni tlak. "Uporaba katerega koli izdelka v drugačni obliki, kot je priporočeno, ni dobra ideja. Če je treba prašek razredčiti in tega ne storite, tvegate resne posledice," je dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija