S HRANO PROTI GLAVOBOLU: Dobro je vedeti, katerim živilom se velja izogniti

Trendi

Podatki kažejo, da od 1,7 do 4 odstotke odrasle populacije v svetu trpi za glavoboli, ki trajajo 15 dni ali več vsak mesec. Gre za širok problem, ki ga imajo ljudje ne glede na starost, status in kraj življenja. Zanj so značilni simptomi, kot so: pulzirajoč glavobol, slabost, vrtoglavica ter občutljivost na svetlobo, zvoke in vonje, napadi pa lahko trajajo tudi do tri dni.

Strokovnjaki pravijo, da se večino glavobolov da preprečiti, se pa zdravljenje razlikuje od osebe do osebe. Svetujejo, da v primeru, če imate glavobole, zamenjate svojo prehrano. Da bi izbrali pravo hrano zase, se lahko posvetujete z gastroenterologom ali nutricionistom, lahko pa opravite tudi genetski test, ki pokaže, kateri proizvodi so lahko za vas kontraproduktivni.

Vsakdo lahko torej najde svojo dieto proti glavobolom, vseeno pa obstajajo splošna pravila, katerim živilom se je dobro odreči v primeru tovrstnih težav. To sta v prvi vrsti alkohol in čokolada. Sem sodi še predelana hrana, v korist pa nam niso razna sladila, nitrati in konzervansi. Znanstveniki po drugi strani priporočajo, naj jemo več živil, ki vsebujejo vitamin B2 (denimo listnato zelenjavo) ter koencim Q10, ki ga najdemo v mesu, ribah in maku.

V kolikor ne morete ugotoviti, katera hrana vam povzorča glavobole, si lahko pomagate tako, da vodite poseben dnevnik, kamor vpisujete svoje obroke in glavobole. Čeprav se vam lahko zdi to delo zamudno, je vredno svojega truda, saj vam lahko pomaga pri tem, da se glavobolov znebite za vedno.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija