ZAŠČITITE SE PRED SONCEM TUDI ODZNOTRAJ: To je hrana, ki zagotavlja bolj zdravo sončenje

Trendi

Da bi bila vaša koža kar najbolj pripravljena na sončne žarke, se ne zanašajte samo na zaščitne keme, ampak svojemu trgovinskemu seznamu dodajte tudi spodnja živila, ki niso samo zelo zdrava, ampak dokazano povečujejo tudi sposobnost kože za zažito pred UV-žarki. Njihova skrivnost? Antioksidanti. 

Antioksidanti so snovi, ki nevtralizirajo škodljive proste radikale v telesu atome in molekule, ki pospešujejo proces staranja kože, negativno vplivajo na živčni sistem ter slabijo imunsko odpornost. Prosti radikali nastajajo v telesu zaradi različnih vzrokov, denimo nepravilnega prehranjevanja z visokokalorično hrano, pa tudi zaradi sončenja.

Uživanje rib, bogatih z omega 3 maščobnimi kislinami, zaščiti telo pred vnetji in pomaga ščititi celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Študije kažejo tudi, da uživanje omega 3 maščobnih kislin lahko pomaga preprečevati nekatere vrste kožnega raka.

Likopen je naravni pigment in karotenoid ter še en antioksidant, ki pomaga ščititi telo pred poškodbami zaradi UV-žarkov. Deluje tudi proti rdečini na koži oziroma eritemu. Vsebujejo ga živila, ki so rdeče in rožnate barve; eden najboljših virov likopena je paradižnik

V živilih rdeče in oranžne barve se nahaja naravni pigment beta-karoten, še ena vrsta karotenoida, ki je povezan z zmanjšano reakcijo na sončne opekline. Zelo priporočljivo je uživanje oranžnih in rožnatih citrusov, ki so obenem polni flavonoidov, ki prav tako izboljšujejo sposobnost kože za zaščito pred UV-žarki. Ogromno flavonidov se nahaja tudi v temni čokoladi.

Na krožniku si večkrat privoščite tudi zelenjavo iz družine križnic, kot so brokoli, ohrovt in cvetača, saj so odličen vir pomembnih antioksidantov. Uživanje križnic je povezano tudi z zmanjšanjem tveganja za kožnega in druge vrste rakov. Za zaščito pred soncem je pomembno tudi uživanje zelene listnate zelenjave.

Največ antioksidantov imajo temno zelena zelenjava, kot je špinača, in sveža zelišča, denimo peteršilj, bazilika, rožmarin in žajbelj. Ena od študij je pokazala, da uživanje temne listnate zelenjave pomaga izboljšati videz kože pri ljudeh, ki so imeli kožnega raka.

Zeleni in črni čaji vsebujejo ogromno polifenolov, ki pomagajo ustaviti razvoj rakavega obolenja, saj omejujejo dotok krvi v rakavo območje. Nekatere študije so pokazale, da zeleni čaj pomaga preprečiti nemelanomski kožni rak, druga študija pa je pokazala, da imajo ljudje, ki dnevno spijejo kozarec zelenega čaja, manjše tveganje za razvoj melanomskega kožnega raka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija