ŠTIRI PREHRANSKE NAVADE, KI UBIJAJO: Slaba prehrana povezana z milijoni smrti vsako leto

Trendi

Namesto, da bi se smrtnost povezana s slabo prehrano zmanjševala, se povečuje, piše medicinski časnik The Lancet. Leta 2017 je zaradi težav povezanih s slabo prehrano samo v ZDA umrlo 11 milijonov ljudi. Najpogostejše bolezni sodobnega časa so kardiovaskularna obolenja, karcinomi in diabetis tipa 2.

Leta 1990 je v ZDA zaradi težav povezanih s slabo prehrano umrlo 8 milijonov ljudi, leta 2017 pa že 11 milijonov. In kje ljudje delamo največje napake pri prehrani?

Premalo zaužijemo oreškov in semen, ki so odličen vir proteinov, vlaknin, maščob in vitaminov. Premalo zaužijemo polnomastnega mleka in polnomastnih mlečnih proizvodov. Polnomastno mleko otrokom pomaga, da učinkoviteje absorbirajo vitamin D.

Premalo zaužijemo žitaric, ki so nam v pomoč pri zmanjševanju tveganja za srčne bolezni, za boljši prebavni sistem in pri uravnavanju telesne teže. Sem spadajo riž, ječmen, koruzni zdrob ...

Preveč pa zaužijemo sladkih gaziranih pijač, ki jih povezujejo z možgansko kapjo, srčnim infarktom, demenco in debelostjo. Preveč natrija pa je lahko vzrok za povišan krvni tlak in srčni infarkt. Predelano meso povečuje možnosti za diabetis, bolezni srca in nekatere oblike raka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija