VROČINA OMOGOČA HITRO RAZMNOŽEVANJE BAKTERIJ: Večje tveganje, da zbolite zaradi 'slabe' hrane

Slovenija

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da sezona piknikov prinaša povečano tveganje za bolezni, ki so povezane s hrano. Toplo vreme omogoča idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij. Mnoga živila, ki jih kupimo za domačo uporabo, so pogosto onesnažena z naravno prisotnimi patogenimi mikroorganizmi, zato je skrb za varnost hrane pomembna tudi doma. Ob tem so poudarili tudi, da je kuhinja pomemben posrednik bolezni, povezanih z živili.

V toplih poletnih mesecih, ko je sezona piknikov na vrhuncu, se moramo zavedati pravilnih postopkov s hrano, da se bomo, ko jemo na prostem, lahko zaščitili pred boleznimi, ki so povezane s hrano. Kadar se na piknikih s pripravo in serviranjem hrane ukvarja več ljudi, se poveča potencial za tovrstnih bolezni.

Ključno je, da surova živila ločimo od gotovih, da ne pride do navzkrižnega onesnaženja. Na NIJZ so priporočili, da imamo za shranjevanje živil dve hladilni torbi - eno za hitro pokvarljiva živila in drugo za napitke. Hladilne torbe za prevoz živil naj bodo v najhladnejšem delu avtomobila in ne v prtljažniku. Prav tako ne smemo pozabiti na posode za ostanke in vreče za odpadke.

Na lokaciji piknika hrane ne smemo puščati na soncu, temveč hladilne torbe namestimo v senco in jo čim manj odpiramo, da preprečimo vdor toplega zraka. Hitro pokvarljiva živila je treba shranjevati na hladnem. Nevarno temperaturno območje za hitro pokvarljiva živila je nad pet stopinj Celzija, ker se bakterije v tem območju hitreje razmnožujejo. Živila, ki so bila v nevarnem temperaturnem območju več kot dve uri, moramo zavreči, so zapisali na spletni strani inštituta. Pri mariniranju moramo biti pozorni, da marinade, ki smo jo uporabili za mariniranje surovega mesa, ne uporabimo tudi kot prilogo.

Odtajanje mesa naj poteka v hladilniku ali pod hladno tekočo vodo. Meso mora biti pred peko na žaru popolnoma odtajano, da se peče bolj enakomerno. Pri pečenju na žaru z ogljem pazimo, da so rešetke vroče in čiste ter preverjamo morebitno prisotnost tujkov.

Ključnega pomena je tudi umivanje rok in pravilna toplotna obdelava živil, ki uniči potencialno prisotne nevarne mikroorganizme, so dodali na NIJZ. Peka na žaru pri pravilni temperaturi in pravem času bo uničila škodljive bakterije. Da bi zagotovili varnost, uporabimo vbodni termometer, s katerim preverimo, ali je meso dovolj pečeno.

"Bolezni, ki se prenašajo z živili, predstavljajo pomemben in naraščajoč javnozdravstveni in ekonomski problem v mnogih državah. Po ocenah je 130 milijonov Evropejcev, 76 milijonov Američanov in 5,4 milijona Avstralcev letno prizadetih z občasnimi zdravstvenimi težavami, ki so bile pogojene z živili," so zapisali na svoji spletni strani.

Ugotavljajo, da večina bolezni, ki so pogojene z živili, povzroča le kratkotrajne težave oz. neugodje, kljub temu pa svarijo, da so bolezni, pogojene z uživanjem živil, lahko resne in usodne, odkrite in prijavljene pa predstavljajo le "vrh ledene gore".

Zmanjševane števila primerov bolezni, ki se prenašajo s hrano, je odvisno od tega, koliko pozornosti doma namenimo pripravi hrane, čistoče kuhinje in njene uporabe predvsem za namene priprave hrane in ne za druge aktivnosti, ki bi vanjo lahko vnesle tveganje za zdravje.

Veliko odgovornost za varnost hrane tako nosi potrošnik, ki jo kupuje, shranjuje, obdeluje, pripravlja in nudi sebi in drugim, zato je pomembno, da se zaveda varnostnih zahtev in lastnosti posameznih živil ter je izobražen o higieni in načinu varnega rokovanja z živili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  19 .06. 2019 ob  18: 06
Imamo več tisoč letne izkušnje na Balkanu. Na roštilju ni bakterij.