KOLIKO DOLGO BOMO ŽIVELI? To razkriva enostaven trik s stopnicami

Trendi

Španski znanstveniki so odkrili, da so osebe, ki so imele dobre rezultate na testu vadbe, manj izpostavljene tveganju bolezni srca, raka ali drugih boleznih, ki vodijo v smrt. Med njimi so tisti, ki so se sposobni hitro vzpenjati po stopnicah vse do četrtega nadstropja in ne da bi se ustavili.

Znanstveniki so za raziskavo zbrali več kot 12.000 srčno-žilnih bolnikov, ki so hodili ali tekli na stezi, pri tem pa so ugotavljali, kako njihova srca reagirajo na telesni napor. Nato so izračunali, kakšne so njihove telesne sposobnosti. Ugotovili so, da imajo boljše telesno pripravljeni ljudje manjše možnosti, da zbolijo za srčno-žilnim obolenjem ali rakom.

Za to, da bi ugotovili, ali smo dobro telesno pripravljeni, pa ne potrebujemo drage aparature ali steze za tek. Test lahko naredi vsak na stopnicah. Če lahko v hitrem tempu prehodimo oziroma pretečemo stopnice do četrtega nadstropja, smo dobro telesno pripravljeni. V nasprotnem primeru znanstveniki svetujejo več vadbe. "Poskusite priti do četrtega nadstropja v manj kot minuti," ob tem dodaja  dr. Jesús Peteiro, kardiolog iz bolnišnice A Coruña v Španiji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija