ALI POGOSTO ZAVRŽETE LISTE KORENJA? Tu je razlog, zakaj tega ne bi smeli početi

Trendi

Kaj bi storili, če bi vam nekdo za kosilo ponudil liste korenja? Res je, da imajo nekoliko grenak okus, a so zaradi visoke vsebnosti zdravilnih snovi izjemno koristni zdravju. Dodamo jih lahko juham, solatam, pestu in podobno. Najlažji način za njihovo uživanje je, da  jih zmešamo s sladkim sokom, denimo jabolčnikom.

Listi korenja so polni klorforila, ki pomaga pri razstrupljanju jeter in celega telesa. Nekatere študije kažejo, da korenčkovi listi pomagajo zavirati tudi razvoj raka. Poleg tega vsebujejo ogromno antioksidantov, vitaminov in mineralov. Imajo več vitamina K kot katera koli druga zelenjava. Ta vitamin potrebujemo za zdrave kosti in celjenje ran.

Za boljši zadah in proti zobobolu

Poleg tega imajo vsioko vsebnost kalija, ki je pomemben za zdravje srca in ožilja. Vsebujejo do 6-krat več vitamina C kot korenček. Imajo antiseptični in diuretični učinek, zato spodbujajo odvajanje odvečne vode iz telesa. Njihovo uživanje pomaga izboljšati slab zadah, omiliti bolečine v dlesnih in zobobol. Ker vsebujejo furokumarin, lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo blago alergijsko reakcijo, vendar niso strupeni.

Razstrupljevalni čaj iz korenčkovih listov: pripravite ga enostavno!

Korenčkove liste v Italiji že stoletja dodajajo omletam ali solatam z jajci. Iz njih lahko pripravimo tudi čaj, in sicer tako, da prelijemo za dve skodelici svežih korenčkovih listov z osmimi skodelicami vrele vode. Vodo pustimo stati, dokler se ne ohladi, nato pa jo precedimo in spijemo. Ta napitek je odličen za prečiščevanje telesa in pomaga pri težavah z urinarnim traktom ali ledvičnimi kamni.

Korenčkovi listi med kuhanjem izgubijo svoj grenak okus, najbolje pa je, da jih uživamo sveže in ne obdelane s pesticidi. Da bi odpravili grenak okus svežih listov, jih lahko zmešate z nekaj bele čebule in kisa in to mešanico uporabite kot marinado.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija