KOLIKO IN KDAJ SE TUŠIRATE? Poleti veljajo nekoliko drugačna "pravila"

Trendi

Ste med tistimi, ki radi že zjutraj skočite pod prho ali se raje tuširate zvečer? Medtem ko dermatologi pravijo, da gre za vprašanje psihološke narave, pa so znanstveniki odkrili, da slednji lažje zaspijo.

V raziskavi so namreč ženske razdelili v tri skupine. Ena se je zvečer stuširala s toplo vodo, druga je le namakala noge v vroči vodi, medtem ko se tretja skupina sploh ni tuširala. Rezultati so pokazali, da so ženske, ki so si pred spanjem privoščile prho, lažje zaspale in tudi spale bolje od drugih.

Dr. Jelena Jakić Petrović je sicer za portal 24sata.hr pojasnila, da ne bi smelo biti bistvene razlike med tem, kdaj se tuširamo. Kot pravi, gre bolj za psihološki učinek, saj se nekateri pod prho ali v kadi sprostijo, to pa potem vpliva na boljši sen.

Dermatovenerologinja je dejala še, da bi se poleti morali tuširati s hladno ali vsaj mlačno vodo. Topla oziroma vroča voda namreč odstrani vrhnji sloj s kože in jo zato še bolj izsuši. Ker pa se poleti bolj potimo, strokovnjakinja predlaga, da se lahko umijemo tudi večkrat na dan, pri tem pa ni nujno, da vedno uporabimo milo. Je pa priporočljivo, da kožo po tuširanju namažemo, v vročih mesecih raje s hidratantno kremo, kot težkimi in mastnimi losjoni.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija