ZARADI DELA, KI GA OPRAVLJATE, STE LAHKO PRESTROGA MAMA: Otroci zato postanejo agresivni ali pretirano sramežljivi

Trendi

Ko matere iščejo novo službo, svojo odločitev pogosto sprejmejo glede na višino plače ali fleksibilnost dela. A raziskave kažejo, da bi morale upoštevati vsaj še en kriterij. Pozorne morajo biti na to, s kakšnimi ljudmi delajo, saj lahko toksično delovno okolje uniči njihovo življenje, s tem pa tudi življenje njihovih otrok, piše portal Bright Side.

V raziskavi je sodelovalo 146 zaposlenih mater in njihovih partnerjev. Rezultati so bili precej jasni: slabi odnosi na delovnem mestu se odražajo doma in imajo lahko resne posledice. Matere, ki so se v službi soočale s stresnimi situacijami s sodelavci, katerim denimo primajkuje obzirnosti do drugih ali določene osebe radi izolirajo iz tima, so bile doma do svojih otrok veliko bolj stroge in avtoritativne.

Avtoritativni starši imajo velika pričakovanja in svojim otrokom pogosto postavljajo jasna pravila. Poleg tega otrokom ne podajajo produktivne povratne informacije in podpore, ki jo potrebujejo. Posledično imajo otroci veliko težav. Izven doma so lahko agresivni, lahko pa pretirano sramežljivi in plašni v komunikaciji z drugimi. Vse to lahko privede do depresije in tesnobe, slabe samokontrole in pomanjkanja socialnih veščin, piše Bright Side.

Do tega pride, ker toksična delovna okolja matere pogosto prepričajo, da niso dobre v vlogi starša. Takšne matere namreč skušajo obvladati vsak vidik življenja otrok.

Kaj lahko naredite, da to spremenite?

Ko se zaveste, da dogajanje v službi vpliva na družinsko življenje, se odločite za naslednji korak. Lahko se, denimo, pogovorite s šefom ali sodelavci o neprimernem dogajanju na delovnem mestu, lahko se pričnete izogibati osebam, s katerimi imate probleme, ali pa zamenjate službo. Lahko pa poskušate spremeniti vzgojni stil, službene probleme pa pustiti tam, kjer jim je mesto – v službi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  09 .11. 2019 ob  20: 06
Od sluzbe je vsak odvisen,ne mores kar tako imet jajca in povedat svoje.
Bodi tiho kam bos sel delat?
Lahko pristanes na cesti kdo bo placeval pol vse?
Drugod je se slabse kaj bos pometal ulice?
Imas kredit al dva in ti lahko se vzamejo vse...
Otroci ne morejo it v solo kot cigani.
Nic ne znas delat drugega,kdo te bo vzel?!
Itd...se znajdes v zacaranem krogu