ZAKAJ BI MORALI PITI VODO IN KOLIKO: To so njene prednosti

Trendi

Hidracija je bistvenega pomena za naše dobro počutje. Redno pitje, predvsem vode, čez ves dan je nujno potrebno za ohranjanje ravnovesja med tekočinami, ki jih vnašamo v naše telo in tistimi, ki jih izločamo. Na dan bi morali popiti več kozarcev vode, s tem pa preprečiti nevarnost dehidracije. Pitje vode pa ima še več pozitivnih učinkov. Voda med drugim pospešuje presnovo, uravnava telesno temperaturo, koži daje elastičnost, po telesu prenaša hranilne snovi, krepi mišice …

Med pomembnimi pozitivnimi stranmi pitja vode je izguba odvečnih kilogramov. Voda v želodcu namreč ustvari občutek sitosti in zmanjša apetit. Poleg tega voda očisti telo strupenih snovi.

Če smo dehidrirani, nas pogosto boli glava, pitje vode pa glavobole preprečuje. Hkrati nam omogoča, da smo bolj skoncentrirani – tudi možgani morajo namreč dobiti dovolj tekočine.

Mišice, ki prejemajo dovolj tekočine, so veliko bolj učinkovite od tistih, ki trpijo 'sušo'. Voda namreč povečuje elastičnost in tonus mišic. Poleg tega voda pomaga uničiti hormon, ki povzroča stres, ki, če ga je preveč, utrudi mišice. Dobra hidracija poleg tega preprečuje krče.

Koliko vode na dan moramo popiti, pa je odvisno od človeka do človeka. Najbolje je poslušati svoje telo in prepoznati naslednje znake, ki označujejo dehidracijo: slabo elastična koža, šibkost, mišični krči in glavobol.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija