ZMERAJ MRZLE NOGE IN ROKE? To je lahko znak resnih težav z zdravjem

Trendi

Cirkulacija je nujno potrebna za človekov organizem, da celice dobijo potrebne hranljive snovi. Če je pretok v nekaterih delih telesa šibek, bodo celice težko prišle do hranljivih snovi in energije, ki je potrebna za zdravje.

V hladnejših dneh telo že samo po sebi upočasni cirkulacijo, tako da se krvne žile skrčijo in potegnejo globlje v telo. Na ta način telo zadržuje toploto. To je povsem normalno. Težave z mrzlimi nogami in rokami najpogosteje pestijo ljudi, ki preveč sedijo, imajo preveliko telesno težo, doživljajo hormonske spremembe, so anemični ali preveč utrujeni. Slaba cirkulacija je pogosta pri starejših in kadilcih.

Mrzle roke in noge so lahko tudi znak resnejših bolezenskih stanj, kot je visok krvni tlak, težave s srcem, sladkorna bolezen, povišan holesterol, artritis, …

Simptomi slabe cirkulacije so mrzle noge, boleči krči v spodnjem delu nog po daljši hoji, sprememba barve kože (postane bolj bleda, pomodrela), manjša poraščenost nog, manj je znojenja nog, pogostejše pa so poškodbe kože (infekcije ne minejo, ranice se ne zacelijo).

Za boljšo cirkulacijo prenehajte kaditi, preverjajte krvni tlak, holesterol in maščobe v telesu naj bodo v mejah normale, bodite aktivni, nosite tople nogavice, pijte tople napitke in se izogibajte kavi, saj kofein krči krvne žile.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija