Večina lekarn po Sloveniji bo danes za eno uro zaprla vrata

Slovenija

Lekarne po Sloveniji z izjemo enot Lekarne Ljubljana bodo v danes med 9. in 10. uro zaprle svoja vrata. Za to potezo so se odločile zaradi nespoštovanja zakona o lekarniški dejavnosti, pri čemer v Lekarniški zbornici Slovenije izpostavljajo primer v Postojni, kjer Lekarna Ljubljana odpira svojo enoto.

Vrata bodo zaprli tudi zasebniki, tudi tisti v prestolnici, kjer jim je Lekarna Ljubljana neposredna konkurenca. Obvestila o zaprtju bodo visela na vratih enot.

Lekarna Ljubljana bo predvidoma decembra odprla novo poslovalnico v Postojni. Na Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da je to v nasprotju z zakonom o lekarniški dejavnosti. Glede na to, da je Občina Postojna soustanoviteljica Kraških lekarn, ima tako na svojem območju že en javni zavod, ki izvaja lekarniško dejavnost.

Po določbah zakona je lekarniška dejavnost služba, ki jo opravljajo javni zavodi in na podlagi koncesije zasebniki, iz česar po njegovih navedbah izhaja, da je opravljanje lekarniške javne službe omejeno na ti dve statusni obliki in je sklepanje kakršnih koli drugih pogodb in dogovorov protizakonito, navajajo v zbornici.

V Lekarni Ljubljana zavračajo očitke, prav tako v Občini Postojna. Obe trdita, da odpiranje nove poslovalnice poteka v okviru veljavne zakonodaje. V Lekarni Ljubljana tudi napovedujejo, da bodo svoja ravnanja in odločitve branili z vsemi sredstvi in proti Lekarniški zbornici Slovenije, njenemu predsedniku ter organom upravljanja sprožili ustrezne postopke.