DZ naj bi se z odstopoma ministrov seznanil na izredni seji v petek

Predsednik DZ Janko Veber na podlagi zahteve Pozitivne Slovenije predlaga, da se poslanke in poslanci z odstopoma ministrov za gospodarstvo in za zdravje seznanijo na izredni seji v petek. Prav tako bi na tej seji po vetu državnega sveta ponovno odločali o zakonu o davku na nepremičnine in zakonu o izvrševanju proračunov.

Kolegij predsednika DZ naj bi se o sklicu izrednega zasedanja, ki ga zahtevajo poslanke in poslanci Pozitivne Slovenije, dogovoril na seji, ki jo je Veber sklical za četrtek zjutraj.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je obvestilo o odstopu ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika in ministra za zdravje Tomaža Gantarja v DZ poslala v torek. Stepišnik je odstopil minuli teden, potem ko je bil deležen očitkov zaradi sodelovanja Emo Orodjarne, katere solastnik je, na razpisih za pridobitev državnih subvencij. Gantar je svojo odločitev sporočil v ponedeljek in kot razlog zanjo navedel nezmožnost izpeljati nujne spremembe zdravstvenega sistema.

Ko se bo z njunima odstopoma na seji seznanil državni zbor, jima bo funkcija prenehala. Bratuškova pa bo morala nato v desetih dneh predlagati nova ministra ali obvestiti DZ, da namerava katero od funkcij začasno opravljati sama oziroma drug minister.

Na isti izredni seji naj bi DZ znova odločal tudi o zakonu o davku na nepremičnine ter zakonu o izvrševanju državnih proračunov za leti 2014 in 2015, potem ko je državni svet nanju izglasoval odložilni veto. Za potrditev zakonov bo tokrat morala glasovati absolutna večina poslancev, vsaj 46.