Večina lekarn po Sloveniji bo v četrtek za uro protestno zaprla vrata

Zdravje

Lekarne po Sloveniji z izjemo enot Lekarne Ljubljana bodo v četrtek med 9. in 10. uro zaprle svoja vrata, napoveduje predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub. Tako so se odločili zaradi nespoštovanja zakona o lekarniški dejavnosti, pri čemer opozarja zlasti zadnji primer v Postojni, kjer Lekarna Ljubljana odpira svojo enoto.

Golub je na današnji novinarski konferenci opozoril, da je zadnji in najbolj grob primer kršitev zakona o lekarniški dejavnosti pogodba o ustanovitvi nove lekarne v Postojni, ki jo je z občino Postojna podpisala Lekarna Ljubljana.

Po določbah zakona je lekarniška dejavnost služba, ki jo opravljajo javni zavodi in na podlagi koncesije zasebniki, iz česar po njegovih navedbah izhaja, da je opravljanje lekarniške javne službe omejeno na ti dve statusni obliki in je sklepanje kakršnih koli drugih pogodb in dogovorov protizakonito.

Lekarna Ljubljana že zida svojo lekarno v Postojni

Kot pravi, so na nezakonitost pogodbe opozarjali pristojne, a ni nihče ukrepal. Tako Lekarna Ljubljana že zida svojo lekarno v Postojni in jo namerava odpreti prihodnji mesec. V torek so po njegovih besedah imeli glede tega tudi sestanek na ministrstvu za zdravje, kjer pa da so jim pojasnili, da ne morejo storiti nič.

V četrtek protestno zaprejo svoja vrata

Zato so se odločili, da lekarne po Sloveniji - z izjemo poslovalnic Lekarne Ljubljana - v četrtek protestno zaprejo svoja vrata. Enako bodo storili zasebniki, tudi tisti v prestolnici, kjer jim je Lekarna Ljubljana neposredna konkurenca.

Pojasnil je tudi, da širitev Lekarne Ljubljana v druge občine ni osamljen primer; širiti se želi tudi v Litijo, kjer občinski svet pritiska na tamkajšnji javni zavod, naj odpre novo poslovalnico - od njih zahtevajo visoko najemnino - sicer bo to storila Lekarna Ljubljana. Spomnil je tudi na širitev lekarne Ljubljana v Škofljico, Metliko in Kočevje.

Monopol nad prodajo zdravil?

Ob takšni širitvi Lekarne Ljubljana bi se, kot pravi, utegnilo zgoditi, da bomo imeli v letu ali dveh le en javni zavod v Sloveniji, ki bo imel monopol nad prodajo zdravil. Po njegovem mnenju bo takrat vprašanje, po kaki ceni bodo zdravila prodajali in koliko bo za zdravila plačevala javna zdravstvena blagajna.

Navedel je tudi, da je bilo v osnutku pogodbe med Občino Postojna in Lekarno Ljubljana zapisano, da bo občina prejela dva odstotka od zaslužka v tamkajšnji enoti Lekarne Ljubljana oz. minimalno 8000 evrov. Po njegovem mnenju je to najmanj koruptivno. Vsebine podpisane pogodbe sicer ne pozna, saj da je postojnska občina še ni razkrila.

K ukrepanju pozvana tudi premierka

Predsednico vlade Alenko Bratušek je pozval, naj ukrepa in doseže spoštovanje vseh zakonov in pravne države. Isto pismo so poslali tudi Komisiji za preprečevanje korupcije in občinam. Če s četrtkovim protestom ne bodo uspeli, Golub napoveduje stopnjevanje pritiska že prihodnji teden s podobnimi akcijami.

Deli novico: