Gantar: Lekarna Ljubljana našla luknjo v zakonu

Ministrstvo za zdravje glede odpiranja nove poslovne enote Lekarna Ljubljana v Postojni meni, da drug javni zavod ne bi smel poseči na področje javnega zavoda, s katerim imajo te občine sklenjeno pogodbo, je danes povedal minister v odstopu Tomaž Gantar. Po njegovem mnenju v zakonu verjetno obstaja luknja, "ki so jo našli in se jo da izrabiti".

V Lekarniški zbornici Slovenije namreč opozarjajo, da je Občina Postojna avgusta nezakonito izvedla postopek iskanja novega izvajalca javne lekarniške službe in pri tem protizakonito izbrala Lekarno Ljubljana. Zato napovedujejo, da bodo lekarne po Sloveniji v četrtek med 9. in 10. uro protestno zaprle vrata.

Gantar je na novinarski konferenci po današnji seji izvršnega odbora DeSUS, na kateri so sicer ocenili trenutni politični položaj v državi, glede odpiranja nove enote Lekarne Ljubljana v Postojni pojasnil, da so informacijo o tem na ministrstvu prejeli, pridobili so tudi različna pravna mnenja vseh vpletenih. Nekatera mnenja govorijo v prid temu, da je to možno, druga, da ni, je dejal. "Podobno kot se velikokrat dogaja s pravnimi mnenji, odvisno, kdo je naročnik in kdo plačnik," je dodal.

Po njegovih besedah ministrstvo v tem primeru daje le soglasje pri verifikaciji prostorov, o pogojih pa odloča lokalna skupnost, v tem primeru Občina Postojna.

Letos že pripravili zakon o lekarniški dejavnosti

Gantar je spomnil, da so letos že pripravili zakon o lekarniški dejavnosti, ki vse to omejuje, a je bil deležen "izrazite kritike, tudi strokovnih organizacij". Če bi slednje zakon tedaj podprle, te težave danes po njegovih ocenah verjetno ne bi bilo. Dodal je, da je bila prva, ki ga je zaradi zakona "napadla", prav Lekarniška zbornica.

Odločitev Lekarne Ljubljana pa minister v odstopu označuje kot poslovno potezo. Še vedno ocenjuje, da zdravila niso tržni material, s katerim bi lahko na kateri koli način stimulirali prodajo, ker imajo pač svoj namen. "Ljubljanske lekarne se pač poslovno obnašajo, med poslovnim obnašanjem pa je tudi uspešen poslovni rezultat in dobički," je spomnil Gantar.

Zanikal pa je, da bi bil za tem eden tistih lobijev, o katerih je govoril ob svojem odstopu, čeprav pravi, da ima vsak svoje interese tudi na področju lekarništva. Rešitve, ki jih je predlagal v zakonu, so po njegovih besedah bistveno drugačne. Verjame pa, da bi bilo tudi tak zakon, kot ga je predlagal nazadnje, izredno težko sprejeti.

V Lekarni Ljubljana sicer trdijo, da so nove poslovne enote odpirali v okviru veljavne zakonodaje.

Deli novico: