V EU leta 2012 za rakom zbolelo 2,8 milijona ljudi

Zdravje

V Evropski uniji je leta 2012 za rakom zbolelo 1,4 milijona žensk in prav toliko moških. Istega leta je za rakom umrlo 707.000 moških in 555.000 žensk. Kljub vidnemu napredku rak še vedno ostaja velik zdravstveni problem, saj je drugi najpogostejši vzrok smrti v EU, so ob današnjem svetovnem dnevu raka sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija je sicer ob svetovnem dnevu boja proti raku objavila deset večini manj znanih dejstev o ukrepih EU za boj proti raku. Med drugim je izpostavila, da ima unija 29-letne izkušnje z bojem proti raku. Leta 1985 so se namreč voditelji takratnih 12 držav članic Evropske skupnosti srečali v Milanu in napovedali prvi program za evropski boj proti raku. Dve leti kasneje je EU združila vrhunske strokovnjake, ki so pripravili prvi evropski kodeks proti raku, torej nasvete za zmanjšanje obolevnosti in umrljivosti za rakom.

Danes se komisija med drugim osredotoča na koordinacijo ukrepov, s katerimi države naslavljajo dejavnike tveganja za razvoj raka. Bruselj pri tem opozarja, da bi enega od treh primerov raka lahko preprečili, zato je spopad z dejavniki tveganja v ospredju evropskega boja proti bolezni. S skupnim ukrepanjem namerava EU do leta 2020 zmanjšati število novih obolenj za 15 odstotkov.

EU je v zadnjih sedmih letih namenila prek 1,4 milijarde evrov za raziskave v zvezi z rakom, letno gre torej za več kot 200 milijonov evrov. Na priporočilo EU pa države članice tudi izvajajo presejalne teste v zvezi z rakom na dojkah, rakom materničnega vratu ter rakom debelega črevesa in danke.

EU prek javno-zasebnega partnerstva, z iniciativo za inovativno medicino, združuje moči s farmacevtsko industrijo, da bi zagotovila bolnikom čim boljša zdravila in zdravljenje. Komisija namenja posebno pozornost usklajevanju in izboljšanju vseevropskega obveščanja o raku, pomoč pa zagotavlja tudi osebam, obolelim za redkimi oblikami raka. Med ljudmi, ki zbolijo za redkimi vrstami raka, so še posebej pogosto otroci, še opozarjajo v Bruslju.