Bruselj Italijo spominja na varčevanje, Berlin upa na stabilnost

Evropska komisija je Italijo v luči nove politične krize v tej državi spomnila na njene mednarodne obveznosti, ob tem pa izrazila prepričanje, da je država sposobna izpeljati reforme in konsolidacijo proračuna. Nemška vlada medtem upa, da se bo politična kriza v Italiji hitro zaključila.

V Bruslju kot glavne težave Italije izpostavljajo nizko gospodarsko rast in nakopičen dolg. Po ocenah Evropske komisije bo zadolženost države letos dosegla 134 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je sicer najverjetnejšega novega italijanskega premiera Mattea Renzija označil za predanega Evropejca. "Renzija sem že večkrat srečal in zdi se mi predan Evropejec z globokim interesom za nadaljevanje procesa evropskih integracij," je dejal predsednik komisije.

Barroso je pojasnil tudi, da je danes poklical dosedanjega italijanskega premiera Enrica Letto in izrazil "veliko hvaležnost za odlično sodelovanje" v preteklih mesecih. Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je medtem v Berlinu pozval odgovorne v italijanskih strankah, naj se čim prej dogovorijo o stabilni rešitvi. Ob tem pa je dodal, da Italija ostaja tesna in pomembna partnerka Nemčije v Evropi in v območju evra. Letta je odstopil s premierskega položaja, potem ko je Demokratska stranka v četrtek z veliko večino potrdila predlog Renzija za preoblikovanje vlade.