Koalicijski partnerji pri premierki

Koalicijski partnerji na kolegiju pri premierki pričakujejo tudi razpravo o imenih ministrskih kandidatov. Vodja poslancev SD Matjaž Han svari, da so zadeve kritične in bi ministri morali že biti znani, po mnenju vodje poslancev PS Janija Möderndorferja pa je ključno vprašanje razdelitve nalog. Neuradno sicer kaže, da danes končnega razpleta ne bo.

Čeprav je prvak DeSUS Karl Erjavec minuli teden napovedal, da bo danes znan izkupiček dogovora med njim in premierko Alenko Bratušek glede novih ministrskih kandidatov za zdravje in za gospodarstvo, po neuradnih informacijah še nista uspela dokončati teh pogovorov. Novinarjem Erjavca pred začetkom današnjega kolegija ni uspelo ujeti, zato gre sklepati, da se je s premierko sestal že prej.

Pred kolegijem sta bila zgovornejša le Han in Möderndorfer. Tudi slednji je minuli teden napovedal, da bo glede ministrov vse jasno v prihodnjih dneh, danes pa je bil bolj previden. Kot je dejal, bodo na kolegiju govorili o ministrih, obravnavali pa bodo tudi predlog nove koalicijske pogodbe.

Na vprašanje, zakaj novih ministrov še ni, je Möderndorfer odgovoril, da pravi odgovor kot nosilka razgovorov lahko da le premierka. "Predsednica vlade je tista, ki predlaga ime, nihče drug," je bil jasen. Sicer pa po njegovi oceni vsi bolj čakajo na končno razporeditev v okviru koalicijske pogodbe, katere naloge bo kdo od partnerjev prevzel.

Bosta Bratuškova in Erjavec menjala resorje?

Neuradno naj bi se namreč Bratuškova in Erjavec pogovarjala tudi o zamenjavi resorjev. Zdravstveni za zdaj še pripada DeSUS, gospodarski pa PS. Že v preteklosti se je omenjalo, da si DeSUS namesto zdravstvenega želi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga trenutno vodi Tina Komel iz vrst PS.

Möderndorfer na vprašanje, ali se mu zdi na načelni ravni sprejemljivo, da bi zaradi strankarskih zahtev DeSUS umikali svojo ministrico, ni konkretno odgovoril. Zanj je, kot pravi, pomemben predvsem dogovor med vsemi koalicijskimi partnerji.

SD zanimajo imena novih ministrov

Han pa je pred začetkom kolegija poudaril, da so v SD pripravili pisna dopolnila na zadnji predlog nove koalicijske pogodbe in izrazil upanje, da bodo njihove pripombe v največji možni meri upoštevane. Poleg tega pa tudi njega, "tako kot verjetno vse državljanke in državljane", zanimajo imena novih ministrskih kandidatov.

Po Hanovem mnenju bi morali biti ministri že znani, a dogovoriti se morata PS in DeSUS. Z morebitno menjavo resorjev vodja poslancev SD ne bi imel nobenih težav. "Pomembno je, da pridejo na resor kompetentni ljudje iz katerekoli stranke," je dodal.

Če Bratuškova in Erjavec partnerjem danes vendarle še ne bosta razkrila imen za nova ministrska kandidata, bosta morala pojasniti vzrok za to, pravi Han. Kljub temu je izrazil upanje, da bodo imena znana že danes.

Ob tem Han predvideva, da se bodo na današnjem kolegiju dotaknili tudi vremenskih razmer v državi in "sprejeli kakšne sklepe".

Deli novico: