Danes vendarle pričakovati imena novih dveh ministrov

V skladu z napovedjo prvaka DeSUS Karla Erjavca je po današnjem kolegiju partnerjev pri premierki Alenki Bratušek vendarle pričakovati razkritje imen za zdravstvenega in gospodarskega ministra. Svarila, da sta tako pomembna resorja brez krčmarja že več kot dva meseca, prihajajo tako od koalicijskih partneric kot iz gospodarstva.

Del koalicije se s popolnitvijo ministrske ekipe ukvarja od odstopa Stanka Stepišnika s funkcije gospodarskega ministra in Tomaža Gantarja s čela ministrstva za zdravje.

Sprva je bila neznanka, kdo išče ministra za zdravje, saj so v DeSUS ocenili, da je bil Gantar kredibilen minister, a je odstopil zaradi preveč razhajajočih se stališč partneric glede prenove zdravstvenega sistema. Zato so želeli, da odgovornost za ta resor prevzame največja vladna stranka. A so partnerice vztrajale, da je prva pristojna za iskanje zdravstvenega ministra DeSUS, za iskanje gospodarskega ministra, ki je še večja neznanka, pa PS. Nazadnje sta pogovore o tem prevzela premierka in Erjavec.

Kako sta se dogovorila, bo predvidoma torej znano danes. Po nekaterih informacijah naj bi Erjavec premierki predlagal več imen za posamezne resorje, slišati pa je tudi, da si utegneta PS in DeSUS zamenjati posamezna ministrstva.

Medtem se vladni partnerji ukvarjajo tudi z oblikovanjem dogovora o sodelovanju do konca mandata. Besedilo mora še skozi sita strankarskih organov. Prva naj bi ga že danes popoldne na svetu stranke prečesala DL, a ker bo današnji kolegij pri premierki šele v večernih urah, je zelo možno, da bi DL sejo sveta prestavila.

Deli novico: