TO SO SRCE PARAJOČI POSNETKI IZ BOLNIŠNICE V BERGAMU: Mattarella upa, da se bodo države kaj naučile iz njihove izkušnje (VIDEO)

Svet

Italija je najhuje prizadeta država v Evropi z novim koronavirusom. Izbruh bolezni covid-19 je tam zahteval že skoraj 5000 življenj. Nedavno je najbolj obremenjena italijanska bolnišnica papeža Janeza XXIII. v Bergamu odprla svoja vrata novinarjem Sky news in javnosti pokazala grozljivo situacijo: natrpane hodnike, zdravnike, ki delajo brez predaha in vsak nov dih slavijo kot zmago.

Videoposnetek prikazuje bolnišnične oddelke in hodnike, prepredene s posteljami. Bolniki se držijo za prsni koš in težko dihajo s pomočjo respiratorja. Zdravniki in medicinske sestre naglo krožijo med bolniki in jim skušajo pomagati, kolikor lahko.

Dr. Roberto Cosentini iz bolnišnice v Bergamu pravi, da osebje še nikoli ni delalo v takih razmerah, zato želi opozoriti vse države sveta, naj se pripravijo, saj bodo kmalu gledali take prizore tudi v njihovih bolnišnicah. "To je zelo resna pljučnica in zato je velika obremenitev zdravstvenih sistemov. Vsak dan sprejemamo 50 do 60 bolnikov, ki prihajajo s pljučnico, večina pa jih je tako bolnih, da potrebujejo visoke odmerke kisika. Zato smo morali reorganizirati bolnišnico, da bi imeli tri stopnje intenzivne nege," je dejal Cosentini.

Mattarella: "Upam, da se bodo države kaj naučile iz naše izkušnje"

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je včeraj v pismu nemškemu predsedniku Frank-Walterju Steinmeierju izrazil upanje, da se bodo druge države kaj naučile iz tega, kako se s pandemijo novega koronavirusa bori Italija. "Upam, da bodo izkušnje iz Italije v boju z novim koronavirusom uporabne za Evropo in svet. Upam tudi, da se Nemčiji in drugim državam ne bo treba soočiti s tako bolečo izkušnjo, kot je italijanska," je zapisal Mattarella.

"Na mnogih območjih v Italiji je starejša generacija zdesetkana," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Mattarela. Italijanski predsednik se je tudi zahvalil Steinmeierju za solidarnost in pomoč. Med drugim je Nemčija Italijanom pomagala z medicinskimi pripomočki.

V Italiji zabeležili precej manj mrtvih, a še vedno 651

V Italiji so včeraj zabeležili 651 novih smrtnih žrtev koronavirusa, s čimer skupno smrtni davek covida-19 šteje 5476 življenj. Številke so malenkost opogumljajoče, saj so v soboto zabeležili rekordnih 793 smrtnih primerov. A še vedno raste število okužb. Našteli so jih že skoraj 60.000.  Kot je sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli, se je število okužb glede na sobotne podatke povečalo za 10,4 odstotka na 59.138.

"Upam, vsi upamo, da se bodo te številke znižale v prihodnjih dneh. Vendar ne smemo popustiti," je dejal. Kot kaže, se kažejo učinki prvih ukrepov za zajezitev širjenja okužb, ki so jih pred dvema tednoma, 8. marca sprejeli na severu države, kjer je prišlo do prvega večjega žarišča okužb. Iz dežele Lombardija so tako včeraj poročali zgolj o 30 odstotkih skupne številke novih okužb.

Ta dežela z okoli deset milijoni prebivalcev je sicer najhuje prizadeta s koronavirusom v Italiji in tudi Evropi. V njej je umrlo dve tretjini vseh žrtev covida-19 v Italiji. Umrlo je kar 55 odstotkov tistih, pri katerih so potrdili okužbo, še navaja AFP.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija