TELOVADBA 'S KAVČA': Na telesno aktivnost ne pozabite niti v času pandemije!

Trendi

Z izbruhom novega koronavirusa in posledičnem ustavljanju javnega življenja je na spletu zaznati vse več načinov, kako ljudje z različnimi vajami ostajajo telesno aktivni tudi doma. Redna telesna dejavnost je namreč pomembna za krepitev imunskega sistema in obvladovanja stresa ter tesnobe.

Prepovedi združevanja v času epidemije v Sloveniji so privedle do ustavitve treningov na vseh ravneh športa, zaprtja telovadnic in fitnesov ter prekinitev skupinskih vadb. Pri tem pa nastajajo novi in izvirni načini vadbe na domu, tudi s pomočjo prikaza vaj v živo prek spletnih prenosov.

Ljudje so v tem času vse bolj iznajdljivi pri iskanju načinov vadbe doma. V preteklih dneh so se na družabnih omrežjih pojavili številni viralni posnetki, na katerih uporabniki kažejo, kako ostajajo aktivni v času pandemije.

Od ameriške vaditeljice, ki si za izvedbo vaj pomaga z uporabo rol toaletnega papirja, do poskočnih Špancev, ki vadijo na svojih terasah in balkonih, poklicnih teniških igralcev, ki si žogico podajajo od okna do okna, številnih različnih nasvetov, kako plastenke vode uporabiti namesto uteži, ...

Strokovnjaki izpostavljajo, da je tudi v času, ko bomo zaradi omejitev javnega življenja veliko časa morali prebiti doma, treba ostati telesno dejavni. Kot so v ponedeljek sporočili iz Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ), ustrezna telesna dejavnost pomembno zmanjšuje tveganje za virusno okužbo in zmanjšuje tesnobo, ki jo lahko povzroči (samo)izolacija zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa.

Na to je opozoril tudi pulmolog in zdravnik slovenske smučarske reprezentance Matjaž Turel. "Treba je ohranjati psihofizično kondicijo, tudi doma lahko delamo sklece, počepe, na spletu so tudi vodene vadbe. To delamo doma, tako ohranjamo tisto, kar je potrebno v takih časih," je dejal.

Tako kot v izobraževanju, kjer v tem času na priljubljenosti pridobivajo virtualne učilnice, pa se tudi na področju vodenja vadb vse bolj kažejo možnosti uporabe virtualnih načinov posredovanja znanja. Med tistimi, ki so začeli uporabljati virtualne pristope za prikaz vaj, je v zadnjih dneh ekipa uradnih priprav za ljubljanski maraton. Namen enournih prenosov v živo z različnimi vajami je ponuditi način, kako ljudje lahko ostanejo aktivni in tudi bolj pozitivni v času negotovosti, je pojasnil vodja ekipe Aleš Hostnik. "Ne gre le za aktivnost, ki nas ohranja pri moči in z njo prispevamo k ohranjanju zdravja, pač pa tudi za ojačevalec odnosov in upanja za boljši jutri," je dodal.

Redna vadba je eden od načinov, kako v času povečanega stresa in skrbi zaradi trenutnega dogajanja dosegamo sproščenost, je izpostavila zdravnica Marjeta Doles Košir. "Tisti, ki imajo možnost izhoda na vrt ali atrij, naj to izkoristijo. Ostali naj pri izvajanju vaj doma zagotavljajo redno prezračevanje notranjih prostorov," je povedala.

Čeprav se ljudje v tem času predvsem zadržujejo doma, so izhodi na zrak na sprehod po mnenju strokovnjakov del ohranjanja zdravja, a je pri tem predvsem pomembno izvajanje varnostnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Kot so izpostavili na NIJZ, ljudje naj izvajajo telesno dejavnost sami ali skupaj s člani svojega gospodinjstva, najbolje v naravi. Staršem so priporočili, naj čas izolacije izkoristijo za družinsko športno dejavnost na prostem. Pri tem pa poudarili, naj pri vseh telesnih dejavnostih upoštevajo splošna priporočila oblasti.

Pri izhodih je pomembno, da se ljudje ne družijo s tistimi zunaj skupnih gospodinjstev. Držijo se predpisane varnostne razdalje do drugih in ostalih priporočil stroke. Tako naj ven ne hodijo tisti, ki imajo simptome okužb dihal, izogibati se je potrebno tudi dejavnostim s povečanim tveganjem za poškodbe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija