SI GA BOSTE PRIVOŠČILI? Po naporni vadbi je lahko to pivo boljše od vode!

Trendi

Številna brezalkoholna piva so izotonična pijača in zato dobra za športnike, pravi Axel Klein, specialist ortopedije, kirurgije in športne medicine. Dodaja, da ni dovolj, da se po naporni vadbi pije samo vodo: "Če bi šlo samo za nadomestitev izgubljene tekočine, bi bila v tem primeru voda boljša."

"Če pijete samo vodo, lahko porušite ravnovesje elektrolitov. Vaše telo se pri vadbi znoji in ne izgublja le vode, ampak tudi elektrolite, kot sta magnezij ali kalcij," pravi. Športna pijača nadoknadi to izgubo. "Izotonične pijače so pijače, ki vsebujejo raztopljene delce v podobnih koncentracijah kot človeška kri," razlaga Klein. To telesu omogoča, da zelo hitro absorbira hranila iz pijače in jih predela kar hitro izravna izgube.

Ni vsako brezalkoholno pivo izotonično

"Dobro morate pogledati," pravi Klein, ki poziva k previdnosti, ko gre za brezalkoholno pivo, ki ga oglašujejo kot izotonično. "Brezalkoholno pivo je pijača, ki jo zaužijemo po vadbi in ne med vadbo," dodaja.

Brezalkoholno pivo pa seveda ni edina izotonična pijača. Obstajajo številne alternative, na primer posebni športni napitki in mešanice, ki so sestavljeni večinoma iz mineralne vode in imajo dodan sadni sok. "Dobro morate preveriti, ali jih je bolje piti med ali po vadbi, ker obstajajo razlike v njihovi sestavi," še opozarja Klein.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija