STRAH PRED KORONAVIRUSOM: To so načini, kako se lažje spopasti z njim

Trendi

Širjenje novega virusa po svetu je povzročilo veliko strahu in tesnoba je normalna posledica. Toda na dolgi rok je to lahko zelo škodljivo in človek mora najti način, kako normalno živeti.

Ameriška psihologinja Jelena Kecmanović pravi, da se vsak dan srečuje z ljudmi, ki doživljajo tesnobo zaradi virusa. Čeprav je tesnoba normalna človeška reakcija na strah, lahko v krizi zavira normalne in konstruktivne reakcije. Ljudje, ki trpijo zaradi tesnobe in z njimi povezanimi motnjami, imajo posebno težavo z obvladovanjem te situacije.

Vadite, kako prenašati negotovost

Rešitev je, da se postopoma spoprijemate z negotovostjo vsakodnevnega življenja z blaženjem svojih reakcij in vedenja.

Rešite paradoks tesnobe

Anksioznost raste sorazmerno s tem, koliko se je človek želi znebiti. Dovolite si tesnobne misli, občutke in telesne reakcije. Sprejmite tesnobo kot sestavni del življenja. Ko se pojavijo strahovi, povezani s koronavirusom, si zapišite te misli ali jih brez sodbe delite z drugimi. Uprite se pozivu, da pobegnete in umirite svoj strah, tako da obsesivno berete novice. Gre za paradoks: za to, da se znebimo tesnobe, se je treba spopasti z njo, svetuje psihologinja.

Premagati eksistencialni strah

Strah, ki ga ustvarja širjenje bolezni, je povezan s še drugimi strahovi, na primer strahom pred smrtjo. V teh trenutkih lahko ljudje občutijo tesnobo in se preveč osredotočijo na možne znake bolezni.

Poskusite se osredotočiti na smisel svojega življenja, naj bo to duhovni cilj ali odnos z drugimi, družina in delo. Razmislite o tistem, kar vam je pomembno in ne odlašajte z nečim, kar ste načrtovali. Prevzemite odgovornost zase in za svoje življenje. Z odkrivanjem smisla svojega obstoja se boste dolgoročno znebili tesnobe, pravi psihologinja.

Ne podcenjujte človeške odpornosti

Mnogi se bojijo, kako se bodo spopadli z virusom, ko se bo pojavil v njihovem mestu, šoli ali službi. Skrbi jih ukvarjanje s karanteno, izgubljenimi dohodki ali zapiranje šol in vrtcev. Človeški um je vedno pripravljen napovedati najhujše rezultate. Toda raziskave kažejo, da ljudje ponavadi podcenjujejo svoje sposobnosti v negativnih situacijah in celo podcenjujejo, kako bodo ravnali z njimi.

Zato razmišljajte na način, da ste bolj odporni, kot si mislite.

Ne precenjujte nevarnosti

Novi koronavirus je lahko nevaren, zato bodo vsi sprejeli resne ukrepe za zaščito pred okužbo. Toda ljudje se včasih nagibajo k pretiravanju, kadar gre za nevarnosti neznane grožnje, zlasti v primerjavi z znanimi grožnjami, kot sta sezonska gripa ali prometna nesreča. Medijska poročila o koronavirusu dodajajo občutek nevarnosti, kar vodi v strah in nadaljnje stopnjevanje dojemanja nevarnosti.

Da bi zmanjšali tesnobo, psihologinja priporoča, da spremljate novice le 30 minut na dan. In ne pozabite, da smo bolj zaskrbljeni, ko se soočamo s situacijami, ki nimajo jasnih rezultatov.

Skrbite zase

V teh časih se je treba spomniti preizkušenih metod za boj proti tesnobi. Naspite se, redno telovadite in preživite čas v naravi. Uvedite vaje za sprostitev in se osredotočite na pozitivne misli.

Poiščite pomoč strokovnjaka

Ljudjem, ki so nagnjeni k anksioznosti in z njo povezanim motnjam, je lahko v situaciji epidemije še posebej težko. Posledično simptomi anksioznosti vplivajo na njihove službene, družinske in socialne odnose, pa tudi na skrb zase.

Če to velja za vas, poiščite pomoč zdravnika ali specialista za duševno zdravje. Čeprav se boste v stresnih časih morda počutili nemočne, vam bo sledenje njihovim navodilom pomagalo premagati tesnobo in vam omogočilo učinkovito premagovanje epidemije.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija