ŽELITE PO NARAVNI POTI OKREPITI IMUNSKI SISTEM? To so živila, ki jih dodajte v prehrano

Slovenija

Da se dobro zavarujemo pred virusi, moramo poskrbeti za dobro delovanje imunskega sistema. Ta deluje tako, da prepozna 'tujca', ki je vstopil v naš organizem in pripravi obrambo. Seveda ga ne moremo okrepiti čez noč, a na dolgi rok bomo lahko za njegovo dobro odzivnost poskrbeli tudi s prehrano čez celo leto.

Baobab

Če so vas že napadli virusi in vaše telo potrebuje hitro in učinkovito podporo, lahko uporabite baobab v prahu. Pridobivajo ga iz plodov drevesa kruhovca v Afriki, Avstraliji in na Madagaskarju. Gre za posebno vrsto sadja. Je bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov, med katerimi je za krepitev imunskega sistema pomemben vitamin C. Tega baobab vsebuje zares veliko. Vsebuje tudi železo ter vitamina B1 in B6.

Ob tem velja opozoriti, da je pri sadju in zelenjavi zelo pomembno, da je iz ekološke pridelave, kar velja tudi za baobab. Do dve žlički dnevno prahu dodajte v napitek, lahko pa ga zmešate kar v kozarcu tople vode in popijete. Če želimo, da bo naš imunski sistem dobro deloval čez vse leto, moramo v enaki meri zanj poskrbeti, kar lahko storimo tudi z dodajanjem določenih živil v vsakodnevno prehrano.

Pomembna minerala za krepitev imunskega sistema sta magnezij in cink, pomembno vlogo ima tudi selen. Ključen pri delovanju celic imunskega sistema je cink. V prehrano dodajmo še živila, ki vsebujejo vitamine iz skupine B, zlasti vitamin B6.

Cink se nahaja v bučnih semenih, grahu, leči, puranjem mesu, dušeni govedini in telečjih jetrih. Vitamin B6 bomo dobili z uživanjem suhega pivskega kvasa, orehov, jajc, zelja, arašidov, neoluščenega riža, dinj, melase, soje, žitnih otrobov in ledvic. Selen najdemo v pšeničnih kosmičih, tuni, škarpeni, ostrigah, klapavicah, puranjem mesu, jurčkih, čebuli, česnu, sončničnih semenih, zrnih soje, piščančjih jetrih. Magnezij bomo dobili z uživanjem temne čokolade, fig, peteršilja, banan, fižola, jabolk, motovilca.

Da naš organizem lahko polovi proste radikale, ki lahko poškodujejo celice, porablja vitamina C in E, ki delujeta kot antioksidanta. Vitamin C bomo dobili iz citrusov, zelene paprike, jagodičja, kivija, peteršilja, aronije, šipka. Vitamin E pa v mandljih, olju pšeničnih kalčkov, pinjolah, lešnikih, sončničnem olju.

Za spodbujanje imunskega sistema in protivnetno delovanje potrebuje omega-3 maščobne kisline, ki istočasno skrbijo tudi za to, da imunski sistem ne deluje pretirano, kar lahko povzroči različne avtoimunske bolezni, astmo in alergije. Rastlinske omega-3 najdemo v orehih, avokadu, lanenih semenih; živalske pa v ribah.

Za imunski sistem so pomembne še omega-9 maščobne kisline, ki jih najdemo v oljčnem olju. Ta vsebuje skvalen, ki bo okrepil imunski sistem kot celoto.

Močno antibiotično delovanje imajo česen in čebulnice. Za dobro delovanje imunskega sistema pa so pomembne še probiotične bakterije, ki krepijo črevesni in sistemski imunski odziv ter izboljšujejo mikrobno ravnovesje v prebavilih. Za izdelavo protiteles organizem potrebuje tudi aminokisline.

Delovanje virusov bomo zavrli z uživanjem ananasa, breskev, črnega ribeza, borovnic, grozdja, grenivk, ingverja, jabolk, malin, jagod, ječmena, kave, kolerabe, žajblja, mete, limone.

Za dvig imunskega sistema poskrbimo tudi tako, da ima organizem dovolj karotenoidnih in flavonoidnih snovi. Karotenoide, ki delujejo kot naravni spodbujevalci imunskega sistema, bomo dobili v korenju, papriki, čiliju, rdeči čebuli, paradižniku, špinači, blitvi, meloni, buči, marelicah, mangu. Flavonoide, ki zavirajo razvoj virusov, dobimo v grozdju, jagodičevju, rdečem vinu, zelenem čaju, temni čokoladi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija