DRUGI PRIMER OKUŽBE NA HRVAŠKEM: Gre za brata že okuženega moškega, ki je bil na tekmi v Milanu

Svet

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je na tiskovni konferenci potrdil, da so na Hrvaškem potrdili še en primer okužbe s koronavirusom, medtem ko so bili vsi ostali testi negativni. Dodal je, naj vsi, ki imajo simptome prehlada, nasvete poiščejo pri svojih zdravnikih.

Mladenič, ki je bil prvi Hrvat, okužen z novim virusom, dela v podjetju Ericsson Nikola Tesla. Bil je v Milanu, kjer je obiskal tekmo Lige prvakov. V petek je še bil v službi, za vikend, ko je opazil simptome, pa je te javil svojemu zdravniku. Zdaj je v izolaciji v Kliniki za infektivne bolezni Dr. Frana Mihaljevića v Zagrebu, kamor so poslali tudi njegovega okuženega brata dvojčka. Kot poročajo hrvaški mediji, tam dobivata vsa potreba zdravila in večjih komplikacij ne pričakujejo.

Prve preiskave so pokazale, da dekle prvega okuženega nima novega koronavirusa, a bodo preiskavo danes ponovili. Mati okuženih dvojčkov je zaposlena na hrvaškem zunanjem ministrstvu. Po stiku s sinovoma ni bila v službi, so za hrvaške medije potrdili na sedežu hrvaške diplomacije.

V Splitu so danes policisti in sanitarni inšpektorji pričakali trajekt Marco Polo, ki je prispel z redno ladijsko linijo iz Ancone v Italiji. Na njem je bilo približno 80 potnikov, a se nikogar od njih niso odločili napotiti na pregled k epidemiologom.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi predsednik nacionalnega štaba civilne zaščite, je na novinarski konferenci dejal, da odvisno od stanja obravnavajo tudi morebitne prepovedi posameznih prireditev, na katerih je pričakovati množičen prihod ljudi.

Kljub opozorilom strokovnjakom, da je stanje pod nadzorom ter da ni razloga za paniko, hrvaški mediji poročajo, da v nekaterih zagrebških trgovinah in lekarnah zaradi velikega povpraševanja zmanjkuje zaščitnih mask in sredstev za dezinfekcijo rok.

V hrvaških medijih in na spletnih družbenih omrežjih je videti tudi fotografije praznih polic v nekaterih zagrebških trgovinah, v katerih so potrošniki na veliko kupovali moko, testenine, riž, kvas, meso in podobna živila, ki so primerna za večdnevne zaloge.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija