DRUGA ŽRTEV KORONAVIRUSA PRI NAS: Umrla 90-letnica iz doma starejših v Metliki

Slovenija

Umrla je že druga oseba, okužena z novim koronavirusom, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Danes je umrla 90-letna oskrbovanka doma starejših v Metliki, ki je imela več pridruženih bolezni. Tudi vzrok za smrt naj ne bi bila okužba s koronavirusom.


"V tem trenutku bi težko trdili, da je nekdo umrl zgolj zaradi okužbe s covidom-19. Obe osebi, ki sta doslej umrli v Sloveniji, sta bili stari okoli 90 let in sta imeli druge spremljajoče bolezni," je dodal Gantar.

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupno 414 osebah v Sloveniji, kar je 31 več kot v soboto. Doslej je bilo opravljenih skupno 13.098 testiranj, samo danes 1088, je izpostavil minister. Poudaril je, da je Slovenija med državami, kjer opravljajo več testiranj.

Po navedbah ministra je trenutno zaradi okužbe s koronavirusom hospitaliziranih 55 oseb, kar je ena manj kot v soboto. Od teh jih je v intenzivni terapiji deset oziroma en več kot v soboto.

Gantar je izpostavil tudi polemike glede spreminjanja števila vstopnih točk za odvzem brisov. Kot je pojasnil, bo še naprej delovalo 16 točk, ki so po njegovi oceni operativne in razpolagajo z zadostno zaščitno opremo ter količinami reagentov. Če bo potrebno, pa se bodo v bodoče odprte še dodatne, je pojasnil.

Nabavo zaščitnih sredstev je minister ocenil kot področje, ki je v tem trenutku ena od kritičnih točk. Nabave so zato centralizirali, zanje skrbi ministrstvo za gospodarstvo, kjer tudi zbirajo podatke o potrebah na terenu ter ponudbe. Na ministrstvu za zdravje pa od bolnišnic in zdravstvenih domov zbirajo podatke o številu bolnikov, hospitaliziranih, pregledanih, pozitivnih na okužbo ter številu sprejetih zaradi koronavirusa. "Na podlagi teh podatkov v skladu s standardi določamo, koliko zaščitne opreme pripada posameznemu izvajalcu," je pojasnil Gantar.

Ob tem je minister opozoril na rizične skupine, kot so starejši od 60 let, kronični bolniki s povišanim krvnim pritiskom, sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi in pljučnimi ter drugimi boleznimi ter tistim z oslabljenim imunskim sistemom. Zdravnikom so že izdali posebna navodila glede testiranja teh skupin. V kratkem bodo poskušali zagotoviti tudi, da se te ljudi umakne z delovnih mest, saj so tam možnostim okužbe izpostavljeni v večji meri, je še napovedal Gantar.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  22 .03. 2020 ob  22: 07
-1
Ustvarli smo tako vzdusje okoli virusa da poleg zdravljenja bo potrebno predpisat se nekaj antidepresivov oz.pomirjeval,kljub temu da je virus malo vecji prehlad oz.gripa
Koliko jih ima obcutek da bo umrlo ce ga bo dobilo?
Razlika je v tem kaj zelimo doseci in kako sporocilo posredujemo