TO SO IZRAČUNI: Upokojenci in mladi do 35 let, pozabite na kredite, sploh pa stanovanjske!

Slovenija

Slovenci smo v zadnjem letu postali še bolj varčni, ugotavlja Banka Slovenije, čeprav že sicer veljamo za enega najbolj varčnih evropskih narodov. Zaostritev pogojev za najem kreditov oziroma posojil, ki bo začela veljati s 1. novembrom, je marsikoga dvignila na noge. Kdo od mladih si bo sploh še lahko privoščil nakup stanovanja? Kaj si bodo lahko še privoščili upokojenci s pokojnino nižjo od 700 evrov? Ukrep Banke Slovenije velja za banke in hranilnice, ne pa za lizing družbe in družbe, ki ponujajo potrošniške kredite. Se bo razcvetel sivi trg?

Finančna sredstva slovenskih gospodinjstev so se sredi letošnjega leta povečala na 55,5 milijarde evrov, slabo polovico predstavljajo bančne vloge (19,6 milijarde) in gotovina. Smo pa tudi pri zadolževanju očitno Slovenci pazljivi. Slovenska gospodinjstva so sredi letošnjega leta imela 10,4 milijarde evrov posojil, od tega 6,3 milijarde stanovanjskih in 2,7 milijarde potrošniških posojil. In ker ta že več let presegajo 10-odstotno stopnjo rasti (medletna je znašala 11,7 odstotka), je Banka Slovenije bankam izdala priporočilo, naj potrošniški kredit ne presega 10 let in finančnih zmožnosti posameznika.

Vsaj večina bank priporočila ni upoštevala, zato se je Banka Slovenije z novembrom odločila postaviti zavezujoče omejitve, ki pa bodo marsikateremu Slovencu prekrižale načrte, saj enostavno ne bo več kreditno sposoben. Posebej so nove omejitve zaskrbljujoče za upokojence, ki imajo starostno pokojnino nižjo od 700 evrov, in za zaposlene z manj kot 928 evrov neto plače, ki preživljajo enega otroka.

Pri Banki Slovenije so prepričani, da ukrep ne bo prizadel tistih, ki se zadolžujejo glede na svoje zmožnosti. Poleg tega banka sama lahko oceni, ali bo v določenem primeru naredila izjemo. In sicer, če oceni, da ima nekdo dobre obete, čeprav je trenutno nizko posojilno sposoben.

Slovenija ni edina, ki uvaja tovrsten ukrep. Poznajo ga v 13 evropskih državah in se večinoma nanaša na stanovanjska posojila. Ukrep, ki bo veljal za potrošniška posojila, pa je v Sloveniji edinstven.

Ročnost potrošniškega posojila lahko tako po novem znaša največ sedem let, znesek mesečne obremenitve je omejen. Posojilojemalcu mora vsak mesec ostati na računu 76 odstotkov vrednosti minimalne bruto plače. Do konca leta 2019 je to 674 evrov. S prvim januarjem se bo minimalna plača povečala, zato bo ta znesek 715 evrov. Ostati mu mora tudi znesek za preživljanje družinskega člana, za otroka v dvostarševski družini 237,29 evra, v enostarševski družini 309,68 evra.

Po novem nobeden od staršev, ki prejemata 928 evrov neto plače in imata dva mladoletna otroka, ne bo mogel dobiti kredita.

Upokojenec z 800 evrov pokojnine bo lahko dobil za obdobje sedmih let do 6.000 evrov potrošniškega posojila, kar pomeni, da 57 odstotkov upokojencev, ki prejemajo manj kot 700 evrov, posojila ne bo moglo več dobiti.

Starša z 1056 evrov neto plače in dvema otrokoma bosta lahko dobila za sedem let 7.000 evrov kredita. Če najameta stanovanjski kredit za 20 let, se lahko vsakdo od njiju zadolži za največ 18.000 evrov, skupaj torej 36.000 evrov. Pred tem morata biti kreditno neobremenjena, po tem pa dodatno kreditiranje ne bo več mogoče.

Glede na statistiko, 57 odstotkov upokojencev, 20 odstotkov zaposlenih (ki preživljajo enega otroka) in deset do 25 odstotkov zaposlenih iz višjih razredov neto plač ne bo več moglo dobiti posojila.

Ukrep Banke Slovenije velja za slovenske banke in podružnice tujih bank pri nas ter za hranilnice. Ne velja pa za lizing družbe in družbe, ki ponujajo potrošniško kreditiranje. Predvideva se, da se bodo ljudje pač odločili za zadolževanje na sivem trgu, ki pa ima še eno past. Ker ni reguliran in transparenten, bodo stroški za potrošnika lahko občutno višji, pa tudi pravila izterjave so drugačna.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  31 .10. 2019 ob  23: 33
BOB DNEVA

"Strašljivo je, da lahko finančna industrija obvladuje vlado, poslance, medije ... in je prepričana, da lahko počne karkoli."
Matjaž Sušnik, predsednik Združenja Frank
Ponedeljek, 28.10.2019
www.vecer.com/vecerp.../bob-dneva

MISEL DNEVA

Zaposleni na Banki Slovenije nimajo stika z realnostjo in z ljudmi.
Marjan Šarec, predsednik vlade
30.oktober 2019
www.primorske.si/
vseved |  31 .10. 2019 ob  13: 57
@ Armando, kdo pa nam še ostane? SDS!!
 |  31 .10. 2019 ob  13: 05

Spoštovani

Glede tega kaj se dogaja v sloveniji je največja svinjarija, da lahko dobro živi samo peščica ljudi.
Takole bom rekel dokler mi narod negremo na ulice se nebo spremenilo nič, samo slabše bomo živeli.
Naj vas spovnim leta 2010 ko so v sloveniji bili množični protesti po celi državi so se politikom že hlače tresle.
Da so protesti trajali samo deset dni več bi prišlo do velikih sprememb v družbi.
Državni zbor sprejema zakone samo ki so po godu kapitala, ne pa celotnega prebivalstva.
Poglejte kaj so zdaj naredili da se bo nekomu dvignil dogodek za pat sto evrov, delavcu pa za dva evra na letni ravni.
Sramota koga smo izvolili v državni zbor da delajo proti ljudem, in v korist kapitala.
Ko je treba nadzornim svetom, menederju dati odpravnine ali dokodke so tako visoke da mi lahko samo sanjamo o takih zneskih.
Moje menje je da kot člani eu z tako visokim standardom bi morali imeti neto dohodek med 1300 in 1500 evrov.
In potem gospodarska rast nebi bila tako niska ampak nekje 8% in bi ljudje začeli trošit denar.
Sedaj je državni zbor ukinil dodatek za delavno aktivnost, in ljudje bojo še bolj na dnu kot so.
Banka slovenije sprejela ukrepe za potrošniške kredite, tako da bojo mladi lahko samo sanjali o prvem stanovanju ki se ga želijo.
Politična stranka desus, stranka Alenke Bratušek in SDS ki so zagovarjali socijalo so sedaj potprli ukinitev dodatka za delavno aktivnost.
V parlamentu tudi če neglasuješ in si vzdžan na nek način potpreš vlado kar je predlagala.
Poglejte samo na volitvah kako je arjavca in alenke bilo polnih ust za upokojence sedaj pa so vse skupaj prav oni pahnili v še večjo bedo.
Naj samo omenim ko se je zbiral denar za bogega krisa, zaj država tukaj nič nepremakne sram jih je lahko.
In dokler bomo vsi skupaj tiho bo državni zbor še naprej sprejemal nepopularne ukrepe, in mi bomo jokali in stokali.
Leta 1991 ko smo se osamosvojili samo poglejte kaj so nam politiki vse obljubljali.
Če se nemotim smo člani eu postali leta 2007, takrat so nam tudi obljubljali da bo mo dobro živeli.
Zato pozivam vse volilce in volilke da na naslednji volitvah neglasujete več za stranke kot so SDS,DESUS, AB, NS, SNS in Šarca.
Saj vidite da so vedno eni in isti na oblasti, ki sprejemajo zakone v škodo ljudstva, in v dobro kapitala.


L.P. Armando