TO SO TEŽAVE, KI PESTIJO SOLINARJE: Skoraj polovico manjši pridelek od povprečja

Piran

Za slovenske solinarje je bila minula sezona precej skromna. V Sečoveljskih solinah so uspeli pridelati le dobrih 1300 ton soli ter še 15 ton solnega cveta, kar pripisujejo predvsem nihanjem v vremenskih razmerah in temperaturi, poleg tega so se poleti soočali tudi z neobičajno visoko vlago.

"Sezona ni bila dobra," je za STA ocenil Dario Sau, ki v Sečoveljskih solinah bdi nad postopkom pridelave soli. Za primerjavo jim v povprečni sezoni uspe pridelati okoli 2500 ton soli.

Na letošnji rezultat je vplivalo slabo vreme v pomladnem času, ko so še pripravljali solna polja, tudi med poletnim vrhuncem sezone pa so bili priča velikim vremenskim nihanjem. Med drugim so se morali soočati z neobičajno visoko vlago, zaradi katere se je celo zgodilo, da so opazili pojav kondenzacije na solnih poljih, ki bi morala ob visokih temperaturah kristalizirati.

Kljub vsemu je Sau optimist in verjame, da bodo uspeli zadovoljiti potrebe na trgu. Tako bi morala letos zbrana sol skupaj z lanskimi zalogami glede na prodajo zadnjih let zadostovati nekje do sredine prihodnje sezone. Prav zato pa v Sečoveljskih solinah upajo, da bodo v letu 2020 prvo sol uspeli pridelati že do začetka junija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  31 .10. 2019 ob  13: 53
˝ To so težave, to so izračuni, ste kupili to meso, ... lahko še bolj butasto naslavljate članke in prispevke?