PO POŽARU OSTALA BREZ STANOVANJA: Prve noči spala v avtu, škodo popisujejo tudi sosedi (FOTO)

Piran

Življenje v Piranu, ki ga je v četrtek popoldne prizadel požar, se umirja, medtem ko prizadeti zbirajo informacije o škodi in možnostih reševanja stanovanjske stiske. Gospa z otrokom (katere ime hranimo v uredništvu) je po dveh nočeh, ki jih je prespala v avtu nastanjena v apartmaju v Piranu, sin je iz bolnišnice odšel k očetu. Upravljalec apartmajev, ki mejijo na pogorelo hišo in skozi katere je potekala gasilska intervencija pa ocenjuje škodo in čaka na statike, ki bodo določili, ali je hiša dovolj varna za vstop ter na priklop elektrike. Kot kažejo prvi podatki kriminalistične preiskave, se je požar vendarle začel v pritličju Trubarjeve 40.

Po prvih vtisih nedolžen požar se je v četrtek popoldne za nekatere sprevrgel v pravo nočno moro. Hiša, kjer se je požar vnel, je namreč skoraj popolnoma uničena. Najemnici stanovanja v njej je civilna zaščita prvo noč, ko je sin zaradi vdihavanja dima ostal v bolnišnici, priskrbela prenočišče v Luciji, a ga ni sprejela in dve noči prebila v avtu. Šele na pobudo lastnika pogorelega stanovanja so jo sprejeli na piranski občini in ji za nekaj dni najeli apartma v Piranu, medtem ko je njen sin odšel k očetu. Kako bo naprej, ne ve.

Hkrati je bil aktiviran piranski Rdeči Križ, kjer so gospe in njenemu sinu zagotovili oblačila ter brezplačne obroke. "O tem, kje bo gospa s sinom bivala po preteku enega tedna, bo jasno v kratkem," so nam zagotovili na piranski občini. Tudi gospa nam je v telefonskem pogovoru dejala, da ravno iščejo rešitve skupaj z Rdečim križem. Ta je že v petek začel z zbiranjem prostovoljnih prispevkov, ki jih lahko pravne ali fizične osebe nakažejo na RKS - OZ Piran, Župančičeva 14, 6330 Piran, TRR: SI56 1010 0003 2621 580, banka Intesa SanPaolo, namen: požar – pomoč, sklic 2019.  

Pomoč družini po požaru v Piranu Po včerajšnjem obsežnem požaru v starem mestnem jedru Pirana so prizadeti prejeli...

Posted by Občina Piran - Comune di Pirano on Friday, August 23, 2019

"Župan je prek svojih služb nemudoma organiziral pomoč še za lastnici bližnjega etažnega stanovanja, ki ni bilo v požaru uničeno, je bilo pa zaradi prisotnosti ogljikovega monoksida neustrezno za bivanje. Obe osebi sta dva dni brezplačno bivali v hotelu Barbara v Fiesi," so še pojasnili na piranski občini. Župan Đenio Zadković je predlagal še, da se v kratkem sestane komisija in se opredelil do njegove želje, da se podeli družini, ki je izgubila v požaru najemniško stanovanje, izredna finančna pomoč. "Občina Piran lahko v takšnih primerih odobri pomoč do skupne višine 5000 evrov," so dodali.

Medtem svojo škodo ocenjuje tudi upravljalec treh apartmajev, ki mejijo na pogorelo hišo in skozi katero so na odločitev poveljnika vstopali gasilci. Kot nam je pojasnil, njihovih apartmajev ogenj ni zajel, je pa zaradi posledic gašenja vse uničeno. Sam je v dneh po požaru uspel izvedeti, da naj bi za tak primer obstajal poseben fond, iz katerega se nato črpajo sredstva za povrnitev škode. Kot ocenjuje, gre ta v deset tisoče evrov: "Uničeni so leseni podi, kavč, terasa, stene umazane, predvidevamo, da so stopljene tudi inštalacije v steni, ki meji na hišo, ki je pogorela." 

"Lastniki sosednje hiše, skozi katero je potekalo reševanje, so upravičeni do sredstev za kritje nastale škode. Omenjeni stroški bodo verjetno kriti prek zavarovalne police," so v zvezi s tem dejali na piranski občini.

V času požara na srečo njihovih gostov ni bilo v hiši, so pa iz apartmaja uspeli rešiti njihovo prtljago. "Nismo vedeli, kje so, na telefon smo jih priklicali, ko je gasilec v rokah že držal sekiro," pripoveduje o dogodkih v četrtek popoldne. Kot je dodal sogovornik (ime hranimo v uredništvu), danes čakajo na informacije statikov, ali obstaja nevarnost, da se sosednji objekt zruši. Prav tako še čakajo, da jim nazaj priklopijo elektriko.

Župan Zadković pa se je sestal tudi z redarjem Mihaelom Tomšetom, ki je pomagal pri reševanju mladoletnika iz goreče hiše. Zanj bo predlagal napredovanje. Župan se je hkrati zahvalil redarki mestnega redarstva Annji Petronio, ki je prav tako sodelovala pri reševalni akciji, v kratkem pa se bo sestal še z gasilci, saj se jim želi osebno zahvaliti za njihov trud in požrtvovalnost. "Hkrati s tem bo poskušal ob pomoči gasilcev oblikovati predloge za izboljšanje požarne varnosti starih piranskih hiš," pravijo na piranski občini.

Po mestu krožijo različne špekulacije, tudi take, da je vendarle zagorelo v skladišču Okolja Piran, kar je sicer direktor Gašpar Gašpar Mišič v petek za naš portal zanikal. Na koprsko policijsko postajo smo poslali vprašanje, kakšni so izsledki kriminalistične preiskave. Pojasnili so, da prvi podatki kažejo na to, da so se vnele elektroinštalacije v pritličnem prostoru, torej skladišču.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Darko |  27 .08. 2019 ob  15: 00
hiše niso vzdrževane, se pa poleti oddajajo za lep denar
ManofSteel |  26 .08. 2019 ob  13: 45
Stara elektro inštalacija je lahko hudič. Sploh v enem Piranu oz. Izoli ipd. Hiše zgorijo kot papir...malo vetra in mesto je v ognjenih zubljih....
Mislim da je čas ko se je treba malo zavedat tega in počasi menjavat...