NOVA BOSANSKA RESTAVRACIJA KMALU V KOPRU: Zakaj tako obožujemo tovrstno kuhinjo

Koper

Čorbe, čevapčiči, baklava … Se vam že cedijo sline? S tradicionalnimi bosanskimi jedmi boste svoje brbončice lahko kmalu zadovoljili tudi v Kopru. Odpira se namreč nova bosanska restavracija.

Jedi bosanske kuhinje so podobne jedem turške, grške in drugih mediteranskih kuhinj, zaradi večletne Avstro-Ogrske vladavine pa se v bosanski kuhinji začutijo tudi vplivi centralne Evrope.

V Bosni in Hercegovini uživajo v pripravljanju hrane. Jedi pripravljajo počasi, obroki so obilni, najpogosteje sestavljeni iz mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave, manjkati pa ne sme niti sladica. Uporabljajo predvsem piščančje in goveje meso ali jagnjetino. Izredno priljubljeno in značilno pa je pripravljanje jedi izpod peke.

V bosanski kuhinji se uporabljajo različne začimbe, a običajno v majhnih količinah. Jedi so povečini blage, pripravljene z malo vode, tako da lahko občutimo naravne sokove. Tipične sestavine so paradižnik, krompir, čebula, paprika, kumare, gobe, zelje, špinača in grah. Med začimbami so najbolj priljubljene rdeča mleta paprika, poper, peteršilj, zelena in lovorovi listi. Kot dodatek jedem pogosto uporabijo mleko, kajmak in smetano, sladicam pa dodajajo cimet in klinčke.

Recept za džuveč

Okuse bosanske kuhinje si lahko pripravite tudi sami v domači kuhinji. Vas zanima, kako pripraviti džuveč? 20 dag riža skuhamo v slani vodi, medtem v drugi posodi na olju prepražimo eno srednje veliko čebulo in česen, solimo in popramo. Ko čebula porumeni, ji dodamo eno na drobno narezano korenje. Prilijemo malo vode in dušimo 15 minut. Nato dodamo na majhne koščke narezano rdečo papriko, manjši malancan in mlado bučko. Ponovno dušimo, po 15 minutah pa dodamo še 300 ml pelatov in govejo kocko. Omako še malo pokuhamo in ji dodamo odcejen riž. Pokuhamo ravno toliko, da se riž spoji z omako in postrežemo kot prilogo k mesu ali samostojno jed.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
GO, BAKLJAV!!!! |  28 .09. 2017 ob  23: 09
amen
Ma kaj se da dobiti tukej |  28 .09. 2017 ob  23: 07
URBANO KOBASO tudi?
Meni mi diši |  28 .09. 2017 ob  16: 15
ne, sej sem samo ugibal, da je tako.... ma če seštejem 1 1, se mi zdi edina logična varianta.. sploh da pišejo članek o temu, da bo nekdo odprl kafano!?!

Verjetno je šla sezona mimo, izkupiček petične restavracije je bil na nivoju slabega fast fooda in zdej "plan B".. ampak mislim, da tudi sam ve, da ne bo neč iz tega. Dok ima čas naj konvertira vse skupaj v picerijo, to je mogoče edina opcija da preživi..
Zelo |  28 .09. 2017 ob  14: 27
rad vsake toliko zaidem v kakšen tak lokal .Opazil pa sem ,da dokler so bili ti lokali navadne prčvarnice je bila tudi hrana bolj originalna.Sedaj pa mislim,da so se že preveč skomercializirali in ni več isto.
@Sramota |  28 .09. 2017 ob  13: 47
Takih restavracij je dosti. Je pač treba priti ven iz hiše.
@Meni mi disi |  28 .09. 2017 ob  12: 56
jaz sem vceraj napisal ...''zdi se mi da je poskus peticne gostilne ki ni bila sposobna spravit en spodoben kroznik na mizo propadla , od peticnega so imeli samo cene....

zdaj pa nazaj h koreninam... in bomo imeli peticne cevapcice....''

nevem koliko casa je ta komentar obstal samo danes vidim da so ga brisali torej sem imel prav.....

zdaj pa je neka marketinska telovadba da bi drzali ''saspens''... in bomo videli se eno par votlih objav kako se dogaja nekaj cudovitega... na koncu bo pa prislo ven da saraj se vraca h koreninam....

sicer so imeli tudi rpej v peticni restavraciji zanic bosansko hrano...nevem v cem bi naj bila zdaj razlika... mogoce le to da ne bo vec nobene druge izbire razen cevapcicev pljeske in baklave...

cool... ne vem koliko dolgo bo to trajalo.... jaz zagotovo nebom podaljseval agonije z obiski....
Nsmr |  28 .09. 2017 ob  12: 50
Ste vidli dzankije ki je delajo v karpačotu hahaha
Meni mi diši |  28 .09. 2017 ob  12: 12
da je Carpaccio propao, pa bojo zdej naredili revival gostilne, ki je odprta šele par dni.. konverzija v bosansko kuhinjo a.k.a. ćevapi in na koncu sledi dokončno zaprtje.
@BOBO |  28 .09. 2017 ob  10: 27
Dragi Bobček,

bil na Švedskem, Danski in Norveški. Meso je v trgovinah zelo drago, ker imajo monopol (ni lidla, hoferja, špara,...)in zato večinoma jedo ribe. Italijansko hrano konzumira cel svet in vsekakor se najde tudi takšna hrana v Skandinaviji.
Prijatelj je bil letos pri meni in je reku, da več ali manj jedo ribe. Ribe jedo surove in tudi za zajtrk. Si kdaj slišal za Gravlax? Ti veš od kod prihaja navečji proizvajalec bakalaja? Sigurno ne.

Kaj imajo kebabi veze o njihovi kulinariki? Kaj zdaj, če nekdo konzumira kebab je samo kebab? Hahaha
Ker je v Kölnu vsakih 100 metrov en kebab to pomeni, da nemci jedo zgolj kebab in, da je to njihova tradicionalna kulinarika? Hahaha


Vsekakor jedo tudi meso.
@sramota |  28 .09. 2017 ob  10: 15
Če smo siti teh prišlekov me zanima zakaj je Nimis večinoma tako zaseden, da ne dobiš mize?
Zakaj so vsi fast food dobro obiskovani in zakaj ko grem mimo McDonalds vidim celo Europo na kupu? Zakaj je kitajska v Kopru bolj obiskovana kot bilo katera druga restavracija? Zakaj so na obali cene za isto jed precej dražje kot v Lj ali MB? Zakaj je pica pri nas 9-12€ drugod pa 7-8? Sej so sestavine iste. Ne ti o sramoti, ker si jo delamo na obali že dolgo caša!
@Sramota |  28 .09. 2017 ob  10: 10
-1
A res sramota? Sramota je to, da pred besedo, ki začne na t uporabljaš predlog z. Sramota je tudi to, da si bobiče označil kot slovensko jed (izvor Italija). Kaj ima zelje veze s tradicijo? Omenil si nekaj jedi, ki nimajo veze s primorsko in ljudi sigurno ne bodo jedli joto sredi poletja. Sem si pa siguren, da ješ pico, pašto in potem pa se pritožuješ cež hrano, ki nam je veliko bližja kot pica!!!
Sramota |  28 .09. 2017 ob  07: 53
15
da ne more nekdo odpreti kuhinjo z tradicionalnimi slovenskimi jedmi (bobiči, jota, zelje, kranjska klobasa, idrijski žlikrofi, skutini štruklji, kremšnita). Zaradi mene je lahko na vsakem vogalu en kebab in čevapdžinice, ma jaz ne grem noter. Sramota. Turist ki bo želel domačo jed, ga bodo poslali jest čivapčiče. Da smo domačini teh prišlekov že siti, kaže tudi to, da v novo odprti bosanski kuhinji na carpacciovem trgu ni gostov...in upam da bo kmalu zaprla. Blek...
1