EVROVIZIJE KONEC, PROTESTOV ŠE NE? Bruselj je organizatorju tekmovanja poslal pritožbo

Svet

EU je v ponedeljek organizatorju tekmovanja za pesem Evrovizije poslala uradno pritožbo, ker udeležencem v letošnjem finalu ni bilo dovoljeno mahati z zastavo EU. "Takšna dejanja mečejo senco na to, kar naj bi bil radosten dogodek za ljudi po Evropi," je Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) zapisal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

"Ker je EU tarča zlonamernih in avtoritarnih akterjev, je odločitev EBU prispevala k diskreditaciji simbola, ki združuje vse Evropejce," je zapisal podpredsednik. Od organizatorja prireditve je zahteval, da pojasni razloge za takšno odločitev in tudi odgovornost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaradi nedoslednosti v stališču EBU sem se sam in milijoni gledalcev spraševali, za kaj in za koga se zavzema tekmovanje za pesem Evrovizije," je zapisal Schinas.

Na letošnjem tekmovanju, ki se je sklenilo s sobotnim finalom, je slavil predstavnik Švice Nemo in s tem postal prvi zmagovalec, ki se je opredelil za nebinarno osebo. Tekmovanje je sicer zaznamovala polemika glede sodelovanja Izraela sredi vojne v Gazi.

V soboto je tekmovalo 25 držav, vendar je bil velik del poudarka osredotočen na polemiko glede možnosti sodelovanja Izraela. Organizatorji so prepovedali vse zastave, razen zastav sodelujočih držav.

Zastavo EU z 12 zvezdicami pogosto izobesijo države članice poleg svoje na uradnih zgradbah in dogodkih. Kot še poroča AFP, je Mednarodni olimpijski komite dovolil izobešanje zastave na prizoriščih in ob podelitvi nagrad na prihajajočih poletnih igrah v Parizu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  14 .05. 2024 ob  16: 55
Zakaj so ostali lahko imeli izraelsko zastavo a evropske pa ne? A je Evrovizija ali je Izraelvizija? In sploh kaj dela Izrael na Evroviziji? Jasen znak je da je vse to politika in ne več glasba, sploh pa z nekimi trans pevci in satanisti! Bojkotirat taka sranja