POLICIJSKO SPREMSTVO TUJIH LUKSUZNIH JAHT: Bralca nemalo presenetil prizor v Luciji

Piran

Ste tudi vi opazili jahte, ki se jih po slovenskih cestah prevaža s policijskim spremstvom? Bralca je neprijetno presenetil prizor, ki ga je pred časom ugledal v Luciji, ko sta kamion nemške registracije, na katerem so prevažali razkošno jahto, spremljali dve vozili slovenske policije. 

Fotografija je simbolična.

Kot je navedel bralec, je kamion z jahto na krožnem križišču v Luciji zavili desno proti Sečovljam, policijsko vozilo pa je blokiralo promet, da bi lahko jahto nemoteno peljali dalje proti hrvaški meji. 

Na Policijski upravi (PU) Koper so potrdili, da se je v konkretnem primeru izvajalo "spremstvo izrednega prevoza". Pojasnili so, da si mora za izvedbo izrednega prevoza organizator pri Direkciji RS za infrastrukturo ali občini pridobiti dovoljenje"V dovoljenju za izredni prevoz, ki ga navaja bralec, je bilo določeno, da za uspešno in varno izvedbo izrednega prevoza pri spremstvu sodeluje tudi policijska patrulja PPP Koper."

Za pojasnilo smo se obrnili tudi na ministrstvo za infrastrukturo oziroma Direkcijo RS za infrastrukturo, kjer navajajo, da se dovoljenje za izredni prevod izda za vsa vozila, ki presegajo s predpisi dovoljeno skupno maso"Dovoljenje za izredni prevoz se izda, če sta vozilo ali tovor konstrukcijsko nedeljiva tako, da z demontažo delov vozila ali tovora ni mogoče zmanjšati njune skupne mase, mer ali osne obremenitve na raven s predpisi ali prometnim znakom omejene skupne mase, mer ali osnih obremenitev na javni cesti in če je pri izvedbi izrednega prevoza mogoče zagotoviti pogoje za varno in čim manj moteno odvijanje cestnega prometa," so zapisali.

Dovoljenje za izredni prevoz lahko v določenih primerih določi tudi obveznost sodelovanja policije, s tem pa mora soglašati Generalna policijska uprava. Gre za izredne prevoze, katerih širina presega 5 metrov pri prevozu po avtocestah in 4 metre pri prevozu po ostalih javnih cestah.

Direkcija za infrastrukturo je lani izdala 474 dovoljenj za izredni prevoz, pri katerih je bilo potrebno policijsko spremstvo. V letošnjem letu je bilo takšnih dovoljenj 180, koliko je bilo od tega jaht, ni znano, saj na Generalni policijski upravi ne vodijo števila izdanih soglasij po vrsti tovora. 

Zanimali so nas tudi stroški policijskega spremstva tovrstnih prevozov. Kot pojasnjujejo, so ti različni, saj so "odvisni od prevoženih kilometrov službenih vozil in opravljenih ur policistov", račun pa mora poravnati naročnik prevoza.

Koliko je moral odšteti lastnik luksuzne jahte, ki jo je po slovenskih cestah do Hrvaške spremljala koprska policija, ni znano, saj ni bilo mogoče ugotoviti, za kateri primer gre. "Glede konkretnega prevoza dodajamo, da nam ni znano, za kateri konkretni primer gre, saj se izda za posamezno obdobje več soglasij. Tako tudi ne razpolagamo s podatkom o višini stroška tega konkretnega spremstva," so zapisali v odgovoru na naše vprašanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjočola |  15 .05. 2024 ob  09: 18
11
Neverjetno, nemogoče, barko so peljali s kamionom iz Nemčije?
Jaz sem pa mislil, da barko pripeljejo po zraku.
solinar |  15 .05. 2024 ob  07: 32
42
In kaj je v tem prevozu sploh čudnega?