ZBIRAJO PODPISE: Spletno peticijo proti podražitvi vrtcev v Kopru v nekaj dneh podpisalo 240 ljudi

Koper

V Mestni občini Koper so marca letos napovedali višje cene programov predšolske vzgoje. Položnice z novimi zneski naj bi plačniki prejeli aprila. Za otroke prvega starostnega obdobja je predšolska vzgoja v povprečju dražja za 2,56 evra mesečno, za otroke drugega starostnega obdobja pa tudi do 28 evrov. Na spletu se je pojavila peticija proti podražitvi predšolske vzgoje v koprski občini.

V peticiji pozivajo starše in bodoče starše, stare starše ter mlade družine, da stopijo skupaj. Kot navajajo avtorji peticije, ni nikakršne objektivne potrebe po podražitvi. Kljub temu, da so se zvišale plače javnih uslužbencev, se je povečala tudi povprečnina, ki jo prejme občina od države, zato je podražitev vrtcev neutemeljena.

Avtorji peticije opozarjajo, da je danes vsak prihranjen evrov še kako pomemben, saj starši delajo za to, da omogočijo otrokom kakovostno življenje. Ker delajo, so seveda odsotni in primorani plačati varstvo. "Če pa delamo samo za plačevati varstvo, nima smisla delati in varstva ne potrebujemo," še navajajo v peticiji, ki jo je do sedaj podpisalo že več kot 200 ljudi.

Koprska občina se je v razlogih za podražitev sklicevala na dvig plač v javnem sektorju, na stroške dela, materiala in storitev ter na inflacijo. Cene programov predšolske vzgoje v koprskih vrtcih so v povprečju dražje za osem odstotkov, za slaba dva odstotka so dražji programi prvega starostnega obdobja, programi drugega starostnega obdobja pa so dražji za 11 odstotkov. Starši otrok, ki so vključeni v prvo starostno obdobje plačujejo od 0,80 do 6,16 evra več kot doslej, starši otrok drugega starostnega obdobja pa od 3,7 do 28,49 evra več.

Spremembe so na koprski občini napovedali tudi za leto 2020, ko nameravajo uvesti dodatno znižanje plačila vrtca za tiste starše otrok, ki predložijo dokazila o reševanju osnovnega stanovanjskega problema, torej upoštevanje kredita pri znižanem plačilu vrtca.

S septembrom bodo uvedli novo kategorijo – skupine starosti od tretjega do četrtega leta, saj se v take skupine lahko vključi do 19 otrok, medtem ko heterogene skupine drugega starostnega obdobja štejejo tudi po 24 otrok.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Opazovalec |  22 .05. 2019 ob  09: 01
Prejšnji teden sem opazoval prihod mladih nadobudnežev v vrtec na markovcu .Pred vhodom na dvorišče lepo stoji znak prepovedan promet v obeh smereh ,spodaj pa dopisano razen za dostavo . Vidim da mnogi to razumejo kot dostava otrok v vrtec ,medtem ko kamijon z prehrambenimi izdelki čaka da se dostop sprazni .
frikofrkic |  21 .05. 2019 ob  23: 25
Zakaj pa ne zbiramo podpisov proti dvigu cen vrtcev v vsej Sloveniji? Saj so vrtce podražale skoraj vse občine z istimi argumenti. A, ja, Koper, želja po vstaji. Dajte si mir!
vseved |  21 .05. 2019 ob  21: 29
-5
TUDI JAVNI USLUŽBENCI IMAJO OTOKE V VRTCIH . ČE SO SI IZBORILI VEČJE PLAČE , NAJ TUDI PLAČAJO VEČ ZA VRTEC.
Costa  |  21 .05. 2019 ob  19: 17
Ste hoteli Bržana, zdaj pa imate.