"Z ličenjem poudarimo naše unikatne prednosti"

36-letna Barbara Husu je, kot se za vizažistko spodobi, vedno urejena in brezhibno naličena. Po duši je estet in obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z izražanjem ženstvenosti. S ponosno mamico sedemletnega nadebudneža sva se srečali na sončno majsko popoldne na teresi priljubljene izolske gostilnice. Osrednja tema najinega klepeta je bilo seveda ličenje, ni pa šlo niti brez omembe njenega novembra odprtega make-up studia Lepa.si v Kopru, tečajev ličenja in vrtoglavih pet, ki jih energična in pozitivna Barbara naravnost obožuje. Od naslednjega tedna boste lahko Barbarine nasvete na temo ličenja prebirali na našem portalu.

Pa začniva z osnovami. S čim se v resnici začne vsako ličenje oziroma zakaj naj bi se ženske sploh ličile?

Ličenje se začne z željo po izraženi lepoti, utrditvi samozavesti in dobrem počutju. Sicer pa je namen ličenja poudarjanje individualnih prednosti. Že naše davne prednice so uporabljale ličila, zato da so bile samozavestnejše in bolj zapeljive. Želja po lepoti je stara toliko, kot smo stari ljudje. Torej namen ličil ni v skrivanju za masko, ampak v poudarku naših individualnih prednosti oziroma unikatnih potez na obrazu.

Kdaj naj bi z njim začele, katera starost je prava, če sploh obstaja?

Ženske se že rodimo z instinktom za lepotičenje. To imamo v genih prav vse. Menim pa, da je tisti čas ob prestopu v puberteto nekako usoden za željo do ustvarjanja podobe z ličili. Ob prehodu v puberteto iščejo punce svoj slog in seveda sem spada tudi njihov poseben način izražanja z ličili. Svojo pozornost želijo poudariti z močno naličenimi očmi. Make-up najstnic je poleg njihovega sloga (načina oblačenja) nekaj posebnega. Moramo jih spoštovati. Naša naloga je opozarjanje, da je predvsem skrb za zdravo kožo nepogrešljiva. Torej nikoli pozabiti ob koncu dneva pravilno očistiti naličenega obraza! Nega kože je zelo pomembna. Čiščenje zjutraj in zvečer. Pomembno je pravilno odstranjevanje ličil, prav tako pa je ključnega pomena pravilna izbira negovalnih izdelkov glede na tip in starost kože. Ob prehodu iz pubertete v odraslost pa lahko govorimo o izražanju  make-upa v vsej svoji popolnosti.

Kako gre ličenje od rok Primorkam? So mu naklonjene?

(Pomislek in nasmešek) Ja, seveda so tudi Primorke naklonjene ličenju. Je pa res, da se med seboj tudi zelo razlikujejo: so take, ki so ličenja zelo vešče in jim vsakdanja uporaba ličil predstavlja rutino, pa spet take, ki se ličenju izogibajo in ne nazadnje tudi take, ki nenehno iščejo nove smernice in tehnike. 

Kaj pa primorske predstavnice nežnejšega spola najpogosteje uporabljajo?

Tekočo podlago, maskaro in nevtralno šminko.

Katere so naše najpogostejše napake?

Definitivno je zmotno mišljenje o uporabi temnejšega odtenka tekoče podlage kot je odtenek našega obraza. Rezultat je učinek, ravno nasproten zaželenemu.

Kakšne so glavne razlike med dnevnim in večernim make-upom?

Zelo pomembno vlogo pri barvah igra svetloba. Za dan je priporočljivo upoštevanje barvnih kombinacij glede na klasifikacijo barvnega tipa. Dnevni make-up naj bi bil nežen in ne preveč vpadljiv. Sonce poskrbi za  močno osvetlitev in igra svetlobe lahko hitro poskrbi za neprijeten izgled. Priporočljiva je uporaba pastelnih odtenkov, dovoljena je tudi uporaba eyelinerja, ki naj bo v rjavem odtenku, obvezna je tudi maskara. Šminka ali glos pa naj bo tudi iz lestvice svetlejših ali bež odtenkov.

Večerni make-up pa si lahko dovoli močnejše odtenke in glamurozne poudarke. Zaželjena je uporaba umetnih trepalnic, bleščic, črnega eylinerja in močne dimaste barve. Odločiti se je treba, kaj bomo poudarili, oči ali ustnice. Obojega raje ne. Za ustnice lahko izberemo žametno rdečo ali zapeljivo vijola. Pri izbiri barv še vedno velja upoštevati klasifikacijo barvega tipa.

 Na kaj vse pa je treba biti pozoren pri ličenju?

V prvi vrsti prav gotovo pri pravi izbiri tekoče podlage, ki mora barvno ustrezati tipu kože, pomembna pa je tudi stopnja prekrivnosti. Priporočam upoštevanje načela manj je več. Paziti je treba pri uporabi ličil, saj lahko s pretiranim nanosom kaj hitro dosežemo nasprotni učinek od želenega. Zelo dobro je poznati karakteristike prozvodov, saj so zelo pomembne za sam nanos.

Kako komentirate izjave tipa "ah, jaz sem športni tip, se ne ličim"? Kaj priporočate osebam s športnim stilom oblačenja?

Redno skrb za zdravo polt. Prava izbira tekoče podlage, ki je v obliki obarvane kreme ali sedaj zelo trendi BB kreme, ki nudi 5 v 1 (serum, vlažilno sredstvo, negovalno sredstvo, prekrivno sredstvo in izdelek z zaščitnim faktorjem). Take osebe imajo zelo rade enostavne in praktične proizvode. Ne posvečajo veliko časa lepotičenju, vendar želijo vseeno ustvariti čudovit svež videz. Poskušam jim svetovati, da poleg uporabe obarvane kreme posežejo še po maskari, malenkost poudarijo ličnice in obrvi ter za zaključek uporabijo brezbarvni glos ali običajni vazelin. Tako lahko resnično dosežejo zelo naraven videz v zelo kratkem času.

Tiste, ki ličenja niso vešče, pa se lahko odpravijo tudi na tečaj ličenja ...

Make-up studio Lepa.Si je ugledal luč ob ideji in želji po organiziranju različnih make-up delavnic. Udeleženke naučim uporabe ličil na praktičen način. Naučim jih, kako upoštevati uporabo make-upa  po klasifikaciji barvnega tipa in tehnik nanašanja senčil glede na obliko oči. Poudarek je predvsem na praktičnih in enostavnih trikih, ki lahko zelo poenostavijo tehnike ličenja. Naučimo se o proizvodih, ki so zaželeni pri nakupu, in o proizvodih, ki si jih želimo kupiti.

Tečajev pa je več vrst, kajne?

Res je. Razpisani so termini za make-up delavnice osnov ličenja, make-up delavnice trendov ličenja, nadaljevalne make-up delavnice, uporaba umetnih trepalnic Umetne trepalnice  znam jih uporabljati in uporaba eyelinerja  misija mogoče. Tečajnice pa imajo tudi možnost nakupa negovalnih in lepotilnih artiklov.

Kaj pa recimo tiste ali tisti, ki bi se s tem želeli ukvarjati poklicno, kaj morajo storiti, kaj jim priporočate?

Več informacij o verificiranem šolanju Vizažist najdete na Barbarini Facebook strani.

V začetku junija bo šesta generacija (prva v Kopru) začela s 150-urnim verificiranim šolanjem za vizažista. Team profesorjev in predavateljev je že dobro utečen in usposobljen. Kandidati delajo s profesionalno kozmetiko Nee make-up Milano. Informativni dan bo pojutrišnjem, v četrtek, 23. maja 2013, ob 18. uri v mojem Make-up centru Lepa.Si na Ankaranski cesti 7. Želela bi poudariti, da kandidatom po uspešno zaključenem usposabljanju nudimo možnost dela, saj se lahko priključijo skupini vizažistov, ki deluje po celi Sloveniji. Pretekli vikend smo se, recimo, predstavili na kozmetičnem sejmu v Celju. Z nami so sodelovale in ustvarjale kandidatke, ki so že uspešno zaključile šolanje, pa tudi tiste, ki se ga šele udeležujejo. Skratka, če koga kaj zanima, vabljeni v četrtek v Make-up center Lepa.si.

Nekaj aktualnih vsebin iz rubrike Intervjuji:

"Če bi Švedi vedeli, bi zahtevali, da tega ne storim!"

Martina Lenassi: "Migajte tudi poleti!"

"Drugačen pomeni poseben"

jožica |  22 .05. 2013 ob  03: 29
Barbi Worlek well done, like it!