VETERINAR, KI JE URESNIČIL SVOJE SANJE: Leonard Baričevič male živali oskrbuje na Kolombanu

Ankaran

Leonard Baričevič je že od malih nog vedel, kaj bo, ko bo 'velik' – veterinar. Dolga pot izobraževanja, izpopolnjevanja in nabiranja izkušenj ga je pripeljala do uresničitve sanj. Konec lanskega poletja je na Kolombanu odprl lastno veterinarsko ordinacijo, kateri se predaja s srcem in dušo.

Leonard Baričevič

"Že kot otrok sem imel rad živali in so me vedno obdajale, od najbolj prijazne muce do najbolj agresivnega psa ali žabice, ki sem jo našel v naravi. Tako da nikoli ni bilo dvoma, kam me bo moja študijska in poklicna pot zanesla," je povedal 34-letni Leonard Baričevič iz Kopra. Veterino je doštudiral v Ljubljani, absolventski staž pa je izkoristil za pridobivanje dodatnega znanja v tujini. Izobraževal se je na večji referenčni kliniki v Frankfurtu v Nemčiji in na veterinarski fakulteti v italijanskem Torinu, na oddelku za male živali, kirurgijo in onkologijo.

Že proti koncu študija se je usmeril v pridobivanje dodatnega znanja za zdravljenje malih živali, ne samo mačk in psov, ampak tudi eksotičnih vrst, kot na primer malih dihurjev, plazilcev in ptic. Delovne izkušnje si je nabiral pri različnih obalnih veterinarjih, po končanem študiju pa se je zaposlil v Izoli. Pri 34 letih se tako lahko pohvali s kar 10 leti delovnih izkušenj. In ravno po 10 letih je bil čas za samostojno pot.

Uresničitev sanj na Kolombanu

"Svoje delo sem želel opravljati po svojih načrtih in zamislih – to je pripeljalo do tega, da sem z letom 2017 odšel na svoje," je pojasnil Baričevič. Na Kolombanu je odprl veterinarski center Elbivet, ki v imenu združuje njegove začetnice, s tem pa ohranja tesno povezavo, ki jo čuti do svojega dela in ordinacije.

V veterinarskem centru, kjer sta poleg njega zaposlena še dva veterinarska tehnika, preživi večino svojega časa. "Prostega časa praktično nimam, a se zavedam, da so vsi začetki težki," pove. Nudijo ne samo cepljenja in osnovne preiskave, ampak tudi celovite krvne preiskave, interno diagnostiko, popolno oskrbo zobovja, zapletene kirurške posege ter stadiacijo onkoloških pacientov. Tako nudijo celotno paleto storitev, ki jih njihovi pacienti potrebujejo in zahtevajo, pri podrobnejših preiskavah pa sodelujejo tudi z zunanjimi specialisti. "Zadali smo si, da naši pacienti dobijo strokovno obravnavo in čim boljšo oskrbo," je dejal.

Ravno zato se zaveda, da se učenje po fakulteti ne konča. "Če želiš ponuditi čim boljšo storitev in malim živalim pomagati na najboljši možen način, se učenje nikoli ne konča. Zato sem se tudi med delom specialistično izpopolnjeval na področju oftalmologije, strokovne diagnostike in stomatologije." Dodatnih izobraževanj se bo ponovno udeležil, čim mu bo to dopuščal čas.

Največje priznanje sta zadovoljen pacient in lastnik

Baričevič se zaveda, da je začetek vedno težak, a ostaja optimističen: "Delamo na tem, da je čim več pacientov zdravih, lastnikov pa zadovoljnih. Največje priznanje dobimo, ko se vrnejo." In res imajo vedno več rednih strank, ki jim odmaknjenost veterinarskega centra ne predstavlja nikakršne ovire. "Odmaknjenost je relativna. Obala je sama po sebi relativno majhna. Nekdo, ki išče pravo oskrbo, te najde, ne glede na to, kje si," je prepričan 34-letni veterinar.

Med pacienti tudi miniaturen pujsek

V Elbivetu imajo največ mačjih in pasjih pacientov, nekaj pa tudi kač, ptic, malih dihurjev in želv. Pred kratkim jih je obiskal tudi miniaturen pujsek. "Vsak primer je po svoje simpatičen," pravi Baričevič. "Nekateri so bolj zapleteni kot drugi, a ravno taki nam predstavljajo največji izziv." Pacienti k njim prihajajo z različnimi težavami, od preprostih cepljenj do zastrupitev, kroničnih obolenj, zlomov in podobno. Obiščejo jih tako mešančki kot živali čistokrvnih pasem, v zadnjem obdobju Baričevič opaža ravno porast pasemskih mačk. Veliko je tudi malih glodavcev, kot so mali kunci in morski prašički, medtem ko bolj eksotične vrste, pajki, kače in kuščarji, niso v porastu. "Imajo jih namreč 'neobičajni' lastniki, kar je tudi prav, ker zahtevajo drugačno oskrbo kot denimo psi in mačke. Tudi sam imam poleg več mačk doma kuščarja in ptičjega pajka. Hotel bi jih imeti še več, a mi čas ne dovoljuje," je razkril.

V veterinarskem centru oskrbijo tudi zapuščene in najdene živali. Še posebej so problem mačke, ki niso čipirane in so njihovi lastniki težko izsledljivi, pa tudi več jih živi na prostem. Po primerni oskrbi jim poskušajo najti nov ali vsaj začasen dom. "Za dve smo poskrbeli sami – eno sem obdržal jaz, drugo sem predal v oskrbo svoji družini," je priznal Baričevič.

Ugrizi in praske so del vsakdana

"Vedno upaš na manjše poškodbe in zaenkrat so bile res le manjše," je povedal veterinar, ki se sicer zaveda, da so ugrizi in praske neizogibni pri delu, ki ga opravlja. "Potrebno je oceniti vsakega pacienta posebej, kako odragira nate, koliko je pod stresom in koliko je prestrašen. Ravno preplašenost ti pove, do kje lahko pri pregledu greš, da ne bi s potenciranjem strahu sprožil burnega odziva," je pojasnil in dodal, da mora biti veterinar vedno previden. "Po mojih izkušnjah bo prej ugriznil manjši kot večji pes. Je pa res, da so posledice ugriza večjega psa večje," je še dodal.

Deli novico:

@paperina |  14 .03. 2018 ob  12: 54
-2
Veš, so kje drugje dosti bolj strokovni. Ampak ti ne rabijo lest v rit in se udinjat italjančerosom za šolde. Raje imam odločnega veterinarja, ki ve kaj je prav in to naredi. Brez tebi to razlagat in ti mazat oči, da bi hodila k njemu ...
paperina |  18 .02. 2018 ob  16: 16
Preprost, iskren, strokoven, s srcem in glavo na pravem mestu. Tudi veterinarska tehnika sta super, prijazna, hitra, pri operacijah pa nepogrešljiva. Vsi 3 vedo s čim se ukvarjajo, znajo ti odgovorit na vprašanja in svetovat. Živali v njihovih rokah se zelo hitro sprostijo, zmožni bi bili obvladat tudi pravega panterja. Kot noč in dan v primerjavi z drugimi veterinarskimi ambulantami na Obali.
natasa |  15 .02. 2018 ob  10: 26
ODLICEN VETERINAR , HVALA LEON

Slogan |  14 .02. 2018 ob  11: 22
dr. Baričevič - kjer imamo zares radi vaše kužke!
Izolan |  14 .02. 2018 ob  10: 35
Dalec smo mi od evrope...50 let. Pri veterinarju moramo obdavcit vse pse in pse bo lahko imel tisti ki bo lahko placeval kot pri otroku in ce nebo cepil in placeval mu bojo zival vzeli kot ki vzamejo otroka.... tudi zivali moramo zascitit... imejmo jih radi.. ne pa da jih gledamo na meter dolgi verigi do kolen v blatu in nobeden nic... itd itd...
mucka |  14 .02. 2018 ob  06: 45
svetovna faca. trdno na realnih tleh in predan svoji strasti. best in town!
Kuža |  13 .02. 2018 ob  22: 40
Leon kar tako naprej. Bravo.
Kuža |  13 .02. 2018 ob  22: 39
Kljub mladosti je zelo dober veterinar. Če ni bil v kaj prepričan nas je poslal k nejvečjim strokovnjakom z 30 let izkušenj. In ti so nam svetovali praktično zelo podobno. Kmalu se ponovno vidimo.
Gringo |  13 .02. 2018 ob  21: 17
Tip je res car in faca!
Veliko uspeha ti želim na tvoji poslovni poti!
Veterinar |  13 .02. 2018 ob  19: 41
ki je najboljši daleč naokoli,veliko uspeha ti želimo. Sosedje iz Ankarana
BARILLA  |  13 .02. 2018 ob  19: 40
Hvala vsem .super ste pravi ljudje na pravem mestu.
BINA |  13 .02. 2018 ob  19: 35
Cela ekipa je super .imamo samo lepe izkusnje .Hvala vam da ste.
1