VANDALIZEM V ŽUSTERNI: Jelinčič s prstom pokazal na soseda in Igorja Čurina, kako na obtožbe odgovarja predsednik KS?

Koper

"Vandalizem v Žusterni: Tako se v času novega župana uničuje kulturna dediščina mesta. Bo občina podala kazensko ovadbo zaradi poškodovanja tuje stvari ali uničenja kulturne dediščine, ali bo uničenje kar lepo spregledala?" je danes na svoji Facebook strani zapisal Zmago Jelinčič Plemeniti. Na fotografijah, ki jih je priložil, so železna vrata, odtrgana s stebra, ki ležijo ob stopnišču nad Obalno cesto. Ker da gre za občinsko lastnino, od občine pričakuje konkretne ukrepe, v nasprotnem primeru bi lahko po prstih dobila ravno ona … Jelinčiča pa jezi še nekaj, kar se je pred kratkim pojavilo pred njegovo vilo v Žusterni.

Kot nam je v telefonskem pogovoru povedal Jelinčič, je lastnica vrat in stopnišča, ki se nahaja v neposredni bližini politikove hiše in ki z Obalne ceste vodi višje v Žusterno, koprska občina. Po njegovih informacijah naj bi bilo stopnišče celo zaščiteno. A so stopnice postale predmet spotike med tamkajšnjimi stanovalci. Kot pravi Jelinčič, naj bi mimoidoči stopnišče ponoči uporabljali kot sanitarije, to pa je zelo motilo tako njega kot njegove sosede – z izjemo enega. Medtem ko so se tamkajšnji stanovalci zmenili, da bodo vrata ponoči zaklepali, jih je eden izmed sosedov odklepal. Ko so se nato odločili ukrepati in vrata zavezali z žico, pa je prišlo do vandalizma. Nekdo je zrušil železna vrata, jih odtrgal s stebra in pustil ležati na tleh.

"Policija je že prišla na ogled, Arabec, ki živi ob stopnišču, pa jim je priznal, da je krivec on. Vrata naj bi porušil predsednik Krajevne skupnosti (KS) Žusterna na zahtevo Arabca. V Sloveniji se kulturna dediščina uničuje na vsakem koraku: imamo primer v Dutovljah, ko en Italijan poruši zgradbo zgodovinske vrednosti, zdaj tukaj en Arabec misli, da lahko počne, kar hoče. To tako ne gre!" je odločen Jelinčič.

Vandalizem v Žusterni: Tako se v času novega župana uničuje kulturna dediščina mesta. Bo občina podala kazensko ovadbo...

Objavil/a Zmago Jelinčič Plemeniti dne Sreda, 18. september 2019

Kako na obtožbe odgovarja predsednik KS Žusterna?

"O dogodku v Žusterni me je obvestil eden izmed sosedov in me prosil za nasvet, kaj naj naredi. Rekel sem mu, naj pokliče redarstvo in policijo, saj KS s tem nima nič," nam je glede vandalizma na Obalni cesti pojasnil predsednik KS Žusterna Igor Čurin, ki je danes tudi prisostvoval prihodu policije na kraj dogodka. "Takrat sem tudi govoril s sosedom ob stopnišču, ki mi je priznal, da je vrata porušil on." Kot je še njegove besede povzel Čurin, je šlo za "nagajanje" med sosedi: eni so hoteli, da so vrata zaprta, on pa, da so zaradi njegovih obiskovalcev odprta.

Da bi on podrl vrata, kot je to namignil Jelinčič, Čurin odločno zanika: "Ne vem, zakaj bi jih podrl, če smo jim v KS še omogočili, da so vrata, ki jih je zaradi dotrajanosti pred časom odstranila Marjetica Koper, dobili nazaj." 

"Mi je zelo žal, ker ga je žena zapustila, ampak naj ne govori nebuloz," je ob Jelinčičevi izjavi še dejal Čurin in poslanca SNS pozval, naj se v bodoče glede zadev, ki se tičejo KS Žusterna, obrača nanj, ne pa da povzroča zaplete preko medijev.

Igor Čurin

Bo tožila koprska občina ali bo kdo tožil njo? 

Sedaj je na potezi občina. Jelinčič pričakuje, da bo kot lastnica stopnišča tožila povzročitelja škode, a dvomi, da bo župan Aleš Bržan, to zares naredil. "Lahko pa se zgodi, da bo kdo neodvisen vložil tožbo zoper občino zaradi neukrepanja," razmišlja, a dodaja, da to zagotovo ne bo on

V teh dneh pa Jelinčiča jezi še en problem – javna razsvetljava na Obalni cesti. Potem ko je koprska občina lani popustila njegovim zahtevam, da pred njegovo vilo v Žusterni ne postavi stebra javne razsvetljave, je v teh dneh na lani predvidenem mestu "zrasla" visoka svetilka.

Zmago Jelinčič

Je problem v preveliki svetilnosti ali pokvarjenemu razgledu?

"Tako visoke svetilke, postavljene na tako neugodnih mestih, so svetlobno onesnaževanje. Upam, da bo vlada izdala uredbo, ki bo to onemogočila in bo potem moral tudi koprski župan zamenjati vse neprimerne svetilke." Jelinčič meni, da bi svetilke na Obalni cesti morale biti običajne, primerne za sprehajalne poti, znižana pa bi morala biti tudi njihova svetilnost. "Prevelika svetilnost škodi ljudem, škodi živalim, škodi rastlinam, uničuje obmorski pas v vodi in tako naprej. Z županom se žal ne da nič pogovarjati, bo pa država naredila svoje." Kot je še dodal poslanec SNS, bi drogi javne razsvetljave sodili v pas med cesto in pešpotjo ob obali.

Na naše vprašanje, če ga javna razsvetljava na Obalni cesti torej ne moti zaradi pokvarjenega razgleda, kot je bilo moč prebrati v medijih, je odgovoril: "Seveda me moti! Če človek kupi tako drago parcelo, potem pa mu postavijo 'štange' pred nos, bi vsakega pametnega to motilo." Kot je še želel pojasniti, razgled ni samo to, kar vidimo, ko gledamo strogo naravnost. "Če želim pogledati desno proti Luki Koper, vidim 'štango', če pogledam levo na odprto morje, spet 'štanga'. Tako ne gre," je zaključil Jelinčič. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tom |  19 .09. 2019 ob  21: 28
Koprčanec@, imaš načeloma prav in se popravljam, da svetloba navzdol manj svetlobno onesnažuje, kot če bi bil snop usmerjen v nebo. Svetlobno onesnaževanje je načeloma vsako umeščanje umetne svetlobe v prostor, toda če bi se popolnoma poiskušali izogniti tovrstnemu tki. onesneževanju, bi vsi živeli v temi! :)
Koprčanec |  19 .09. 2019 ob  20: 34
Tom: Svetlobno onesnaževanje se dogaja tudi ko so luči 'obrnjene dol'.
Istriano |  19 .09. 2019 ob  13: 55
Namesto da dela zdrahe naj raje uredi okolico pri hiši, ker je grozna in nam kvari izgled mesta. Vila tudi ni bogvekaj, ena škatlasta zadeva s prevelikimi okni. Ni nič istrskega na njej.
Motoviltz |  19 .09. 2019 ob  10: 14
Joj, joj, joj škandal na obali.
Veselimo se takih plemenitežev, ki skrbijo za kulturno zapuščino Istre.
ma va kagar...
Te svetilke popolnoma odgovarjajo zahtevam uredbe o svetlobnem onesnaževanju.
Jelinčič naj kupi nek osamljeni otok v tihem oceanu in bo imel mir.
Tom |  19 .09. 2019 ob  09: 29
10
Nekako smiselno je pridodati nekaj razlage ob neumnih in neresničnih izjavah Jelinčiča. Naj Jelinčič pove, kolikorat je bil na svoji parceli, odkar so bile občinske stopnice obnovljene!? Bil je enkrat ali dvakrat, torej če je koga motil smrad iz "sanitarij" za mimoidoče, potem zgolj soseda, ki živi ob stopnicah. Glede uličnih svetilk nima smisla razpravljat, saj so del občinskega prostorskega načrta in so ena najboljših rešitev za obalno cesto in uporabnike le te. Jelinčič razmetava s termini, ki jih ne razume, kajti tki. "svetlobno onesnaževanje" pri teh svetilkah ni možno, saj je svetloba usmerjena navzdol, ter kot taka služi namenu. Mogoče Jelinčiča moti dejstvo, da je vse življenje deloval "v temi", na točno dolečenih mestih, ob točno dolečenem času, za kar je tudi počastil s svojo prisotnostjo za nekaj časa ustanovo, ki izvršuje kazenske sankcije na Dobu. Vsekakor velja omenit, da če je Jelinčič zgrožen nad samo po njegovo uničevanje kulturne dediščine, kako so šele zgroženi vsi domačini in mimoidoči nad nič več njegovo zanemarjeno in zaraščeno parcelo, ki počasi postaja vodnik, kje je kaj v Žusterni v smislu ....... "greš levo od svinjarije na Jelinčičevi parceli". Marsikoga bi bilo sram, njega ne, ker je oćitno v takem navajen živet. Če Jelinčiču niso všeč sosedje ne njegove parcele, če mu niso všeč mestne luči, ki jih je postavila MOK, potem lahko hišo proda in se vrne nazaj v prestolnico, še najbolj v KS Polje, kjer imajo ustanovo, kjer bo okoli sebe v vsakem trenutku lahko opazoval ljudi podobne njemu, zna pa se zgodit, da se mu bodo tudi oni izogibali, saj njim tako slabo res ne gre.
Obala1 |  19 .09. 2019 ob  09: 17
12
Zmago Zmago, ti rabiš ena drugačna vrata skozi katere ti ne bi žena zbežala :-) in v končni fazi kdo te je sploh klical da prideš dol solit pamet domačinom... Ostani tam kjer si bil prej, tam so tudi kandelabri nižji
Občan |  19 .09. 2019 ob  06: 35
38
Že videna in doživeta zgodba... pride forešt na Obalo pa soli pamet vsem in vsakomur, vse ga moti, v svoji bližini ne želi kandelabrov, zabojnikov za smeti, predvsem pa ga motijo domačini. Hodi nazaj v Ljubljano pa mir.
vseved |  18 .09. 2019 ob  23: 58
29
Kdo pa je Jelinčič da grozi občini in županu z tožbami in zakoni? Je mogoče on država? Kmalu ne bo več gledal Luke iz hiše, ampak hišo in ljubimca bivše žene z pomola !
Tom |  18 .09. 2019 ob  23: 18
25
Neverjetno, kako se Jelinčič ukvarja s sosedi parcele in hiše, ki je v lasti bivše žene in za občinsko infrastrukturo v MOK, kjer on nima nobene lastnine!
Benedikt |  18 .09. 2019 ob  22: 03
13
Vrata so stara, ne starinska. Navaden kich ne starinsko. Za odpad. Ko se je Jelinchihi ob ropanju cerkve na Taboru nad Erzeljem, ujeu na krize, se je pa ujeu na starinske.
choco |  18 .09. 2019 ob  16: 42
39
Bi podprl idejo, da MOK, odkupi vilo Jelincica. Tudi ce jo preplaca. Vazno, da se ga resimo.
Kukuruz |  18 .09. 2019 ob  15: 41
10
Pomojem bi rad imel vrata.Taka ne delajo vec...
Naj jih kdo zaklene z verigo
Na okolo povedano itak si je parcelo kupu z starinami
1