ZAKAJ BI MORALI V PREHRANO VKLJUČITI TE ZAČIMBE? Tako se boste zaščitili pred boleznimi in vnetji!

Trendi

Izkazalo se je, da imajo začimbe številne koristne lastnosti, antioksidativne in protimikrobne, ena od glavnih pa je je tudi protivnetni učinek.

Začimbe vsebujejo veliko aktivnih sestavin in farmakološko aktivnih snovi. Pozitivno vplivajo na zdravje ljudi in zato velik delež začimb spada v skupino zdravilnih rastlin. Poleg zgoraj naštetih lastnosti pospešujejo metabolizem in uravnavajo prebavospodbujajo imunski sistem, preprečujejo bolezni srca in ožilja in zmanjšujejo tveganje za nastanek različnih rakavih obolenj.

Najboljša protivnetna začimba je kurkuma. Mnoge raziskave so pokazale, da zmanjšuje vnetje in pomaga pri artitisu. Najpogosteje je v obliki rumenega prahu, dostopna pa je tudi v obliki kapsul, tablet, čajev, kreme in izvlečkov.

Še ena zelo uporabna začimba je ingver. Tudi zanj raziskave kažejo, da zmanjšuje vnetja. Najpogosteje ga uporabljamo kot svež ali posušen koren ali pa v obliki čaja.

Cimet je znan po sposobnosti zniževanja krvnega sladkorja pri sladkornih bolnikih. Vsebuje veliko spojin, med katerimi je najpomembnejša cinamaldehid, z antioksidativnimi in protivnetnimi lastnostmi, ki lahko zmanjšajo tveganje za poškodbe celic in kronične bolezni. Najkakovostnejši cimet prihaja iz Šrilanke, večinoma je na voljo v obliki paličice ali začimbnega praška.

Tudi nekatere druge začimbe delujejo protivnetno. Klinčki vsebujejo spojino evgenol, cinnamaldehidu podobno spojino, ki blokira encim, ki povzroča vnetje. Kajenski poper vsebuje spojino kapsaicin, ki je odgovorna za zdravilne lastnosti  te začimbe. Bolj pekoča je paprika, več kapsaicina vsebuje. Ta spojina se pogosto uporablja v maščobah in kremah kot protibolečinsko sredstvo. Rožmarin in žajbelj vsebujeta več antioksidantov, ki zmanjšujejo kronično vnetje, to delovanje pa je najmočnejše pri kuhanju, zato ju je priporočljivo uporabljati med kuhanjem in peko.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija