V kobariškem vojnem muzeju pričakujejo več obiskovalcev

Posočje

Letos se začenja štiriletno obdobje obeleževanja stoletnic različnih dogodkov iz 1. svetovne vojne. Temu dogajanju se pridružuje tudi Kobariški muzej, ki pripravlja v sodelovanju z drugimi organizatorji številne dogodke. V Kobaridu zato pričakujejo nekoliko povečan obisk muzeja, je za STA povedal direktor muzeja Jože Šerbec.

Leta 2013 je Kobariški muzej obiskalo 46.000 obiskovalcev. Prejšnja leta je bil obisk nekoliko večji, vendar se tudi tu precej pozna velika gospodarska kriza in manjša kupna moč prebivalstva v Sloveniji in Italiji, je pojasnil Šerbec. Največ obiskovalcev namreč prihaja iz Slovenije in bližnje Italije, precej je tudi obiskovalcev iz nemško govorečih držav.

Dobro so v Posočju obiskani tudi muzeji na prostem, po dva v vsaki izmed treh občin, vendar zanje skrbi Fundacija poti miru. Obisk je tudi tu odvisen predvsem od dostopnosti, saj ima daleč največ obiskovalcev muzej na Kolovratu, ki je dostopen tako z osebnimi vozili kot tudi avtobusi.

"Ob letošnjem dnevu muzeja v oktobru pripravljamo novo razstavo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine iz Ljubljane, ki bo tematsko in prostorsko prilagojena tem razmeram v naši muzejski hiši, njen naslov pa bo Takšne vojne nismo pričakovali," je še dejal Šerbec.

Seveda bo Kobariški muzej sodeloval tudi pri različnih mednarodnih projektih, t. i. mozaičnih razstavah v Berlinu in na spodnjem Avstrijskem. "To so razstave, kjer predstavljajo različne institucije, tako da bodo letos predstavili tudi nas," je povedal direktor Kobariškega muzeja.

Sodelovali bodo tudi na mednarodnih simpozijih, med katerimi je Šerbec izpostavil predvsem Francijo in Madžarsko.

Prireditve ob stoletnici začetka prve svetovne vojne se bodo začele že letos. Kobariški muzej pa bo pripravil velik koncert na osrednjem kobariškem trgu leta 2017, ki bo pomenil spomin na Kobariški preboj, enega pomembnejših dogodkov za potek in končni rezultat 1. svetovne vojne.