V NOVI GORICI ODPRLI HUMANITARNI CENTER RDEČEGA KRIŽA: "Nova stavba rešuje prostorsko stisko, ker nismo mogli izvajati vsega, kar bi želeli"

Goriška

V Novi Gorici so danes odprli humanitarni center, kamor se bo preselila celotna dejavnost območnega združenja Rdečega križa. Novi prostori bodo dali priložnost za širitev obstoječih programov in za umeščanje obstoječih na eni lokaciji. Objekt so gradili in opremljali v dveh fazah, celotna investicija je znašala skoraj 600.000 evrov.

Območna enota Rdečega križa Nova Gorica bo z odprtjem humanitarnega centra vse svoje programe izvajala na naslovu Bidovčeva ulica 2 v Novi Gorici.

Prva faza projekta, gradnja novega objekta, je bila zaključena že julija 2020, tedaj so iz Solkana preselili skladišče za materialno pomoč in od takrat na novi lokaciji poteka delitev pomoči socialno ogroženim. Prav tako so že tedaj uredili nastanitveno enoto z opremo v primeru izrednih dogodkov, so povedali ob odprtju centra.

Z današnjim dnem bodo lahko v novi stavbi izvajali krvodajalske akcije, vadbe, tečaje in izpite, nove prostore pa so pridobili tudi zaposleni in prostovoljci, ki delujejo pri Rdečem križu.

Drugo fazo opremljanja so začeli konec leta 2022 in jo s pridobitvijo uporabnega dovoljenja zaključili aprila letos. Območno združenje Rdečega križa Nova Gorica se je za investicijo že leta 2020 zadolžilo v višini 300.000 evrov, pet goriških občin je prispevalo 44.000 evrov, na dveh razpisih Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij Slovenije pa so pridobili 41.000 evrov. Ostala sredstva so imeli privarčevana, je povedala sekretarka območne enote Neli Skočaj.

Novogoriška območna enota Rdečega križa poleg matične občine pokriva še občine Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica, Kanal in Brda.

"Nova stavba rešuje prostorsko stisko, ker nismo mogli izvajati vsega, kar bi želeli oz. potrebovali. Ljudje bodo imeli več zasebnosti pri obravnavi, doslej so si na vratih podajali kljuko," je nove prostore opisala Skočaj. Novi prostori omogočajo sočasno izvajanje več aktivnosti, ki so se doslej izvajale v enem prostoru in jih zato niso mogli načrtovati ob istem času.

"To odpira prostor za nove programe, pri tem mislim predvsem na mehke vsebine, programe pomoči za socialno ogrožene, ozaveščanje o zdravem načinu življenja, opolnomočenje, zdravstveno preventivo. Dodatno pa imamo tudi prostor, ki bo namenjen obravnavi lajšanja kroničnih bolečin socialno ogroženih." je navedla.

Gre za nov program, ki so ga trenutno podprle tri občine na Goriškem, izvajala ga bo profesionalna delavka in sicer pro bono, je še povedala Skočaj. Gre za program, ki na način suhega iglanja lajša kronične bolečine zaradi nepravilne drže, težav v križu in zategnjenosti mišic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija