STANDARDI ZA SPOLNO VZGOJO V EVROPI: WHO priporoča državam, naj se malčke uči samozadovoljevanja

Svet

Spolna vzgoja, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča za otroke, sproža zgražanje in ogorčenje. V smernicah je med drugim navedeno, da se spolna vzgoja "začne ob rojstvu", malčki naj "postavljajo vprašanja o spolnosti" in "raziskujejo spolne identitete" ter se učijo o "užitku v masturbaciji v zgodnjem otroštvu". Standardi nudijo "praktične napotke za pripravo ustreznih učnih načrtov", uporabljali pa naj bi se kot "podpora argumentom za uvedbo celostne spolne vzgoje v evropskih državah".

WHO se sooča z ostrim negativnim odzivom zaradi svojih spornih 'standardov' glede spolnosti otrok. Dokument "Standardi za spolno vzgojo v Evropi" (Standards for Sexuality Education |  BZgA WHO-CC (bzga-whocc.de), ki naj bi bil "okvir za oblikovalce politike, izobraževalne in zdravstvene organe ter strokovnjake“, predstavlja "koncept celostne spolne vzgoje" in vključuje informacije o temah, "pomembnih za otroke in mladostnike v različnih starostnih skupinah". 

V Standardih WHO zapiše, da se spolna vzgoja začne že ob rojstvu. "Ob rojstvu se dojenčki naučijo vrednosti in užitka v telesnem stiku, toplini in intimnosti. Kmalu za tem se "naučijo, kaj je 'čisto' in kaj 'umazano', z drugimi besedami, vključijo se v spolno vzgojo," trdi WHO. Zato naj bi se malčkom v izobraževalnih ustanovah med drugim podajale vsebine, kot so  'užitek in ugodje ob dotikanju lastnega telesa', 'odkrivanje lastnega telesa in lastnih genitalij', 'spolni občutki (bližina, uživanje, vznemirjenje)'. Malčke bi morali poučiti tudi o samozadovoljevanju. To naj bi bili "minimalni standardi, ki jih mora zajemati spolna vzgoja."

Standardi WHO nadalje priporočajo, da se otroke, stare od štiri do šest let, spodbuja, da se "pogovarjajo o spolnih zadevah", potrebno jih je tudi naučiti veščin za "pridobivanje zavesti o spolni identiteti". Otroke med 9 in 12 leti naj bi poučevali o "užitku, samozadovoljevanju, orgazmu", "sprejemljivem seksu""istospolni ljubezni"  in kako "prevzeti odgovornost v zvezi za varne in prijetne spolne izkušnje zase in za druge".

Standardi WHO za spolno vzgojo v Evropi so bili prvič objavljeni leta 2010. V nekaterih državah, kot je Velika Britanija, pa so po poročanju več britanskih medijev nedavno vzbudil ostro nasprotovanje dela politike in organizacij staršev, zaskrbljenih zaradi seksualizacije otrok.

Nekateri kritiki vidijo v teh priporočilih spodkopavanje obstoječih načel zaščite otrok, kar gre v prid naraščajočemu pritisku po legalizaciji pedofilije.  WHO pozivajo, naj  smernice o spolni vzgoji otrok takoj umakne, vlade držav pa naj se od njih distancirajo oziroma preprečijo njihovo širjenje v vrtce in šole.  

Medtem pa je WHO sporočila, da kljub negativnemu odzivu vztraja pri svojih smernicah glede spolne vzgoje otrok. Kako je v Sloveniji glede upoštevanja priporočil WHO o spolni vzgoji otrok in ali se bo tudi Slovenija po vzgledu Velike Britanije distancirala od omenjenih 'standardov' ali pa jih nemara celo že distibuira po vrtcih in šolah, smo vprašali pristojna ministrstva. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .05. 2023 ob  13: 50
45
WHO ukiniti! Slovenija naj izstopi! So med pLandemijo pokazali, kaksni kriminalci so.