SMRT DAVA KARNIČARJA PRETRESLA ALPINISTIČNO JAVNOST: Še toliko bolj, ker se ni zgodila v gorah

Kronika

V alpinistični in plezalski skupnosti so pretreseni ob smrti slovenskega vrhunskega alpinista in ekstremnega smučarja Davorina Dava Karničarja. Viki Grošelj, ki je bil s Karničarjem na petih himalajskih odpravah, je prepričan, da gre za veliko škodo za slovenski alpinizem in slovensko ekstremno smučanje in tudi za Slovenijo nasploh.

"Popolnoma sem šokiran, še toliko bolj, ker se to ni zgodilo v hribih. To se je zgodilo tako rekoč v domačem okolju. Skozi glavo mi gre samo to, da sva bila skupaj na petih himalajskih odpravah in tudi drugače lepo sodelovala v življenju in sam pravzaprav še zbiram misli. To je res velika škoda za slovenski alpinizem in slovensko ekstremno smučanje in lahko mirno rečem, tudi za Slovenijo nasploh," je v izjavi za STA dejal Grošelj, dober poznavalec alpinizma, tudi sam vrhunski alpinist in vodja odprav v najvišja gorstva.

Karničar, ki je leta 2000 kot prvi Zemljan smučal z vrha Everesta, je bil cenjen doma in v tujini: "Mislim, da v tujini celo bolj kot doma. Davo je bil brez dvoma eden nosilcev te dobre besede, tega spoštovanja vrednega odnosa ostalega sveta do Slovenije," je prepričan Grošelj.

Svojo nišo je našel v kombinaciji alpinizma in ekstremnega smučanja: "Bil je izjemen alpinist. Obvladal je gore, plezanje do vrhunskosti. Bil je tudi vrhunski alpski smučar, ves čas na meji med A in B slovensko smučarsko reprezentanco, nekaj let je bil serviser v svetovnem pokalu v alpskem smučanju," je Karničarjevo vsestranskost opisal Grošelj.

"Prvič sva bila skupaj na odpravi leta 1993, ko smo prvič poskušali presmučati K2, oziroma ga je Davo skušal presmučati, pa mu je vihar odnesel smuči," je dejal Grošelj. "Potem sva bila skupaj ob njegovem mejniku, ko smo Slovenci zaokrožili vzpone na vseh 14 osemtisočakov na tak eleganten način, ko sta Davo in njegov brat Drejc smučala z osemtisočaka Anapurna. To je bilo leta 1995," je nadaljeval.

"Leta 1996 sem vodil odpravo, ko smo prvič poskušali presmučati Everest s severne strani, pa se je žal zaradi Davovih ozeblin zadeva končala na 8200 metrih. Četrtič sva bila skupaj na Daulagiriju, osemtisočaku v nepalski Himalaji. In potem petič, leta 2001 po njegovem uspehu na Everestu, ko smo skušali presmučati šesto najvišjo goro sveta Čo Oju," je sklenil Grošelj.

Opus alpinističnih spustov Dava Karničarja je izjemen, je prepričan Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije za področje Komisije za alpinizem. "Slovenska in tuja javnost ga pozna predvsem po prvem smučanju z najvišje gore sveta. Naslednje leto bi bilo ravno dvajset let od tega svetovnega zgodovinskega mejnika, ki ga lahko enačimo s prvim vzponom Tenzinga in Hillaryja leta 1953 in s prvim slovenskim oziroma jugoslovanskim vzponom na Everest leta 1979," je poudaril Šerkezi.

"Davo je kot prvi Slovenec leta 1995 skupaj z bratom Drejcem smučal z osemtisočaka Anapurna I. Vsekakor ne smemo mimo projekta Ski Seven Sumits (Spust s Sedmih vrhov), ki ga je Davo končal leta 2006 in s tem postal prvi Zemljan, ki mu je resnično uspelo smučati z vseh najvišjih vrhov celin. Projekt je opravil skupaj s Francom Oderlapom, od nesreče katerega na Manasluju bo 3. oktobra letos minilo deset let," je Karničarjeve življenjske dosežke strnil Šerkezi. Oderlap se je smrtno ponesrečil leta 2009, ko je s Karničarjem preizkušal opremo za smučarsko odpravo na K2.

"Alpinistična javnost Karničarja ceni predvsem zaradi smučanja po smeri Fritsch-Lindenbach v severni steni Grintovca oziroma Dolške škrbine, ki je ocenjena z najvišjo oziroma sedmo smučarsko težavnostno oceno in velja za najtežjo presmučano smer v Sloveniji. Smučal je z vrhov Triglava, Jalovca, Dolgega hrbta, Špika, Grintovca, Kočne in številnih drugih, izstopajo pa predvsem smučanja po stenah, ozebnikih in slapovih. Najbolj znano smučanje je prek Sinjega slapa pod Češko kočo. V evropskih gorstvih pa izstopata spusta čez severovzhodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna," je še nekaj najbolj izstopajočih Karničarjevih podvigov omenil Šerkezi.

V zadnjih letih ga je zaposloval osemtisočak K2, s katerega se je kot prvi človek na svetu želel spustiti s smučmi. Karničar je želel podvig izpeljati poleti 2017, a so ga ustavile poškodba hrbta in neprimerne razmere na gori.

Karničar, ki bi 26. oktobra dopolnil 57 let, se je smrtno ponesrečil v ponedeljek med spravilom lesa v okolici domačega Jezerskega. Kot je sporočil njegov brat Drejc, bo Davov pogreb v četrtek ob 16. uri pri farni cerkvi na Jezerskem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija