TO SE JE DOGAJALO VČERAJ NA BONIFIKI: Rešilec moral zapeljati na tekalno stezo (FOTO)

Koper

Včeraj zvečer so bili nekateri občani na Bonifiki v Kopru priča, ko je žensko nenadoma obšla slabost. Na pomoč so poklicali reševalce nujne medicinske pomoči, ki so po besedah očividcev najprej zapeljali pred 'napačen' vhod. Bralec, ki nam je poslal fotografije, se sprašuje, kako je mogoče, da se reševalcem na nujni vožnji pripetijo takšne stvari.

Na regijskem centru za obveščanje 112 brez prestanka 24 ur dnevno sprejemajo nujne klice občanov, ki se znajdejo v težavah in potrebujejo pomoč gasilcev, policistov ali reševalcev. Včasih se zgodi, da so klicatelji v šoku ali paniki in pozabijo, ali pa tudi ne znajo povedati vseh podatkov, ki jih reševalci potrebujejo, ko odhitijo na pomoč. Kot je povedal vodja tehnikov pri Prehospitalni enoti (PHE) Obala, Dejan Radojević, so se primorani sproti prilagajati vsaki situaciji posebej.

Ko so včeraj zvečer sprejeli klic na pomoč, je Radojević ravno zaključeval dnevno izmeno, na kraj pa se je napotila skupina reševalcev, ki je ravno takrat začenjala nočno izmeno. "Spomnim se tega klica. Klicatelj je rekel, da se je zgodilo pred Bonifiko. Kje natančno, so morali reševalci, ki so odšli na kraj, potem ugotoviti sami. In takšnih primerov je veliko," opisuje vsakdanje delo na reševalni postaji Radojević.

Pa še eno težavo reševalcev, ki so skoraj vedno na nujni vožnji, je ob tem vredno izpostaviti: rampe, dvižni količki, zaklenjene ograje. "Imamo ključe za vstop v staro mestno jedro Kopra. Nimamo pa vsega. Če je količek, pokličemo gasilce. Prav od Bonifike, na primer, nimamo ključa in v takih primerih se moramo prilagajati glede na situacijo. Včasih je na kraju kakšen varnostnik, ki ima ključ. Zgodi se tudi, da se upravnik stavbo ali območje odloči zakleniti in nas o tem ne obvesti. Pa bi bilo dobro, da bi nas," še pove Radojević.

"Intervencijske službe imajo vse kontaktne podatke, koga je potrebno poklicati. Konkretno v primeru Bonifike so na voljo čez dan vzdrževalci, ponoči pa varnostna služba, ki ima ključe. Delo intervencijskih služb je koordinirano in usklajeno," zatrjujejo na koprski mestni občini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  17 .09. 2019 ob  20: 29
36
Neverjetno iz kakšnih situacij se ustvarjajo zgodbe in obsojanja. Reševalci so strokovno opravili svoje delo in se maksimalno potrudili.
To vam pa lahko zagotovim iz prve roke, ker sem" ženska katero je obšla slabost" na Bonifiki.
Neprimerno je iz takih situacij obsojati kogarkoli oz. objavljati fotografije brez dovoljenja.
Obenem bi se rada zahvalila vsem kateri so mi nudili pomoč, reševalcem in urgentni ambulanti v Izoli.
Po vsem kar sem doživela lahko zatrdim, da imajo zelo zahtevno delo in si zaslužijo le našo zahvalo, ne pa da se morajo še zagovarjati v časopisu.

vseved |  17 .09. 2019 ob  17: 32
14
Kdo je dal bralcu, ki je poslal fotografije dovoljenje za snemanje in objavljanje fotografij?