Prebava se začne v ustih, slina in žvečenje pripravijo hrano za nadaljnjo pot proti želodcu, kar pogosto pozabljamo. Zato nas velikokrat zaboli v želodcu, ker si ne vzamemo dovolj časa, da prežvečimo hrano. Pomembno je, da med jedjo sedimo v miru in ne pred televizorjem, računalnikom ali v družbi nervoznih ljudi. Prižgite glasbo in začutite vsak grižljaj, ki ga daste v usta. Prehitro požiranje ruši celotni sistem prebave, zato vsak grižljaj dobro prežvečite. K boljši prebavi pa bodo pripomogla tudi nekatera živila.
SHUJŠAJTE EKSPRESNO HITRO: Živila, ki pospešujejo metabolizem
Trendi
Privoščite si pekočo hrano oziroma pekoče rdeče paprike, ki bodo pospešile želodčne sokove in povečale dotok krvi do želodčnih sten. Blagi pospešek prebavi bo dala limona. Stisnite polovico limone v kozarec mlačne vode in popijte pol ure ali uro pred zajtrkom, to bo pospešilo prebavo. Podoben učinek ima jabolčni kis. Nalijte ga za prst v steklenico, dodajte vodo in za aromo nekaj kapljic limone. Pijte pol ure pred vsakim obrokom.
Koromač je naravno zdravilo pri prebavnih tegobah, saj izboljšuje peristaltiko črevesja in pomirja krče. Semena koromača vam bodo v pomoč pri napihnjenosti, pomirijo pa tudi razdražen želodec.
V pomoč vam bo fermentirana hrana, kot je kislo zelje, kisla repa, jogurt in kefir. Bogata je s hranljivimi sestavinami, encimi in bakterijami, ki izboljšujejo vzdrževanje okoli 400 črevesnih bakterij.
Pri razstrupljevanju telesa vam bo v pomoč ingverjev čaj, ki ga poleti pijete ohlajenega. Pomirja slabost in sprošča prebavni trakt ter pospešuje prebavo.