HUJŠI OD ČOKOLADE: Sladkorji in kisline v pijačah

Trendi

Sladkor v prevelikih količinah škoduje otroškim zobem. Še bolj kot čokolade in druge sladkarije so nevarne sladke pijače, ker se ljudje premalo zavedajo dejstva, da praktično vse vsebujejo sladkor, otroci pa jih imajo večkrat na razpolago, opozarja Tanja Tomaževič s centra za otroško in preventivno zobozdravstvo na stomatološki kliniki.

V zapisu na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pojasnjuje, da bakterije, ki so v ustih predvsem v zobnih oblogah, prebavljajo sladkorje iz bonbonov, čokolad in različnih pijač v kisline, zaradi katerih se začne raztapljati zobna sklenina. Ob tem pa po jenih besedah nekatere gazirane pijače že same po sebi vsebujejo kisline, ki topijo zobe, tudi če ne vsebujejo sladkorja.

Sprva se na zobeh pokažejo bele lise, ki so posledica izgube mineralov iz sklenine. Če pa bolezen napreduje, je tak zob treba zdraviti, pri napredovani bolezni pa mlečne zobe večinoma odstraniti.

Za zmanjšanje tveganja, ki ga povzročita pitje sladkih pijač in nezdrava prehrana, Tomaževičeva svetuje redno in dobro umivanje zob ter redne obiske zobozdravnika. "Če starši dobro umijejo otrokom zobe zjutraj in zvečer, lahko tudi po kosilu, mogoče tudi kakšna sladica ali pijača ob obroku ne bo škodila. Če je tega preveč ali se ne pazi na to, kaj otrok dela, bo imel karies," je posvarila in priporočila upoštevanje pravila petih obrokov dnevno, kar pomeni, da se med obroki lahko uživa le vodo ali nesladkan čaj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  28 .07. 2019 ob  16: 27
V tovrstnih pijačah je toliko sladkorja, da jih brez različnih dodanih kislin sploh ne bi mogli piti, ker bi vam šlo na bruhanje. To lahko sami preverite. Vodi primešajte toliko sladkorja kolikor ga vsebuje določena gazirana pijača. Telo se vam bo odzvalo z refleksom na bruhanje. Da ne bi prihajalo do bruhanja, oziroma naravnega odziva telesa, pijačam dodajajo različne kisline, ki prevarajo telo....