SPOLNO ŽIVLJENJE JE POLETI AKTIVNEJŠE: Ali zato prodaja kondomov na Obali poleti naraste?

Koper

Poletni čas dopustov in počitnic je predvsem med mladimi povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mladim in vsem spolno aktivnim pri spolnih odnosih priporočajo dosledno uporabo kondoma, informiranje o spolno prenosljivih boleznih in odgovorno spolnost. Zanimalo nas je, ali se zato prodaja kondomov na Obali v času poletja poveča. V Venera shopu, ki ima trgovini v Kopru in Izoli, pravijo da, a ne za veliko.

"Po vsem svetu in tudi v Sloveniji opažamo trend naraščanja spolno prenosnih okužb, kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe in druge," so na NIJZ zapisali na svoji spletni strani in opozorili, da raziskave kažejo, da zlasti mladi med počitnicami pogosteje vzpostavljajo intimne stike, pri čemer se jih veliko ne zaščiti.

"V poletnih mesecih se poveča prodaja kondomov, a ne zelo," so nam pojasnili v Venera shopu, kjer dodajajo, da se tudi prodaja erotičnih pripomočkov poleti poveča, "tako zaradi domačinov kot tudi turistov". "V največji meri se poveča prodaja stimulansov za spolno moč, masažnih olj ter lubrikantov," opisujejo poletno prodajno dogajanje v Venera shopu, kjer pritrjujejo, da se obisk v poslovalnicah poleti poveča, vendar ne toliko zaradi tujih turistov, kot slovenskih obiskovalcev. Kot zanimivost so nam zaupali še eno od anekdot iz trgovin na Obali, kjer je stranka hotela kupiti nogavice, ki jih je nosila njihova svetovalka. 

"V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa priporočamo obisk zdravnika v primeru znakov okužbe, kot so spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečine, srbečica, izcedek oziroma testiranje na spolno prenosljive bolezni, na virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje namreč pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni," svetuje Evita Leskovšek z NIJZ.

Po podatkih NIJZ imamo v Sloveniji veliko spolno prenesenih okužb, predvsem genitalnih bradavic, drugih okužb s humani papiloma virusi (HPV) in klamidijskih okužb. Tudi raziskave med slovenskimi srednješolci kažejo, da mladi zgodaj začenjajo s spolnimi odnosi - skoraj četrtina dijakov prvega letnika in dobra polovica dijakov tretjega letnika je namreč že imela spolne odnose. Med spoloma ni bistvenih razlik.

Na NIJZ opozarjajo, da so mladi premalo informirani o spolnosti in si več informacij o spolnosti želijo izvedeti od staršev in spolne vzgoje v šoli.

"Poleg 'klasične' uporabe kontracepcije spodbujajo hkratno uporabo kondoma in druge zanesljive kontracepcije ali pravilno in predvsem dosledno uporabo kondoma. Mlade je treba spodbujati k odgovorni spolnosti in razmisleku o odlogu (prvega) spolnega odnosa," je povedala Leskovškova. Dodala je, da je treba tudi odrasle spomniti na tveganja, povezana z opuščanjem učinkovite zaščite.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  25 .07. 2019 ob  10: 13
V bistvu nas poleti poleg vseh vsakodnevnih težav dodatno j**e. še vročina, neskončno dolge koprske fešte, zapora prometa v mestu, smrdeča kanalizacija, trume zombijev iz turističnih križark, pasji vogali, pa še kaj... in to vse brez kondomov, na suho !!!!