KOLIKO OBROKOV NA DAN POJESTI ZA VITKO POSTAVO? Ni nujno, da pet

Trendi

Pet obrokov ni optimalna številka, ki naj bi se je držali vsi. Prehranske navade je namreč najbolje prilagoditi genskim predizpozicijam, fizični aktivnosti in zdravstvenemu stanju.

Kot pravi magistra nutricionizma Irena Švenda, je najboljše ponovno jesti, ko je predhodni obrok že prebavljen, torej se ne nahaja več v želodcu, temveč je že na poti skozi tanko črevo. To je minimalno 1,5 ure do 3 ur, odvisno od hrane.

Posameznik naj bi tako pojedel od minimalno dva do maksimalno šest obrokov na dan. Če se držimo pravila pet obrokov dnevno, je priporočljivo, da sta med njimi dva obroka, ko jemo recimo sadje, preostali trije pa prav tako niso "pretežki".

Večina ljudi število obrokov pogojuje z razporeditvijo časa glede na službo, glavni obrok pa ima okoli 15. ure. To lahko vodi v težave z želodcem in črevesjem. Če delamo 12 ur, je tako najbolje, da prvi ali zadnji obrok pojemo doma, dva glavna obroka pa v sužbi, medtem ko lahko za malico pojemo sadje ali kakšen kakovosten piškot.

Prehrana je sicer odvisna od metabolizma posamezne osebe, stanja njenega prebavnega sistema in zdravstvenega stanja. "Kdor je že zjutraj zelo lačen, mora vsekakor zajtrkovati, drugi, ki zjutraj niso preveč lačni, pa lahko takrat spijejo čaj, sok ali pojejo kakšno sadje," zaključuje nutricionistka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija