Šef evroskupine Dijsselbloem na obisku v Sloveniji

Slovenijo bo danes obiskal šef evroskupine in nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem, od katerega je pričakovati še en poziv k odločnemu ukrepanju za ozdravljenje bank in javnih financ. Nizozemec sicer prihaja na obisk v času zatišja pred razkritjem izida pregleda slovenskih bank, ki bo pokazal, ali bo država potrebovala finančno pomoč.

Dijsselbloem prihaja v Slovenijo v sklopu obiskov po vseh članicah, ki jih je napovedal že ob prevzemu položaja, saj se želi pobliže seznaniti z razmerami v posamezni državi, so pojasnili na finančnem ministrstvu.

Med šesturnim obiskom se bo sestal z ministrom za finance Urošem Čuferjem, guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Jazbecem, s predsednico vlade Alenko Bratušek, predsednikom države Borutom Pahorjem in poslanci.

Slovenija lahko pričakuje vnovičen poziv, naj odločno ukrepa na treh frontah: pri sanaciji bančnega sistema - vključno s čimprejšnjim sprejetjem novele zakona o bančništvu, pri konsolidaciji javnih financ in pri privatizaciji.

Namen obiska pregled slovenskih aktivnosti za sanacijo bank?

Po uradnih pojasnilih je tako Dijsselbloemov obisk pač del rutine - šef evroskupine se seznani z razmerami v eni od članic in ta poroča o ukrepanju, ki se od nje pričakuje. A dejstvo je, da je trenutne razmere v Sloveniji težko opisati kot rutinske.

Šef evroskupine prihaja na obisk v času, ko v državi vlada zatišje pred razkritjem izida zdravstvenega pregleda osmih slovenskih bank, ki se pričakuje decembra in ki bo pokazal, ali bo Slovenija potrebovala finančno pomoč.

Že dolgo se napoveduje, da bodo rezultati za največjo banko, Novo Ljubljansko banko (NLB), znani prej. Po napovedih neslovenskih virov v Bruslju naj bi bili znani prav danes, a na slovenski strani zatrjujejo, da diagnoze za NLB danes še ne bodo imeli v rokah.